Ponta dă ca „foarte posibil” un acord cu Băsescu pentru numirile la DNA și Parchetul General
În timpul interimatului la Ministerul Justiției, care se oficializează începând de mâine, premierul Victor Ponta intenționează să își asume nominalizările pentru funcțiile de procuror șef al DNA și procuror șef al Parchetului General. După ce președintele Traian Băsescu a refuzat variantele înaintate de Mona Pivniceru, primul-ministru susține că ia în calcul renunțarea la selecția prin interviuri adoptată de actualul ministru, în favoarea negocierii politice cu șeful statului.
„Este foarte posibil să fac propunerile pentru șefia DNA și cea a Parchetului General, dar numai în condițiile în care voi avea o discuție cu CSM și cu președintele, astfel încât să existe un acord între cele trei părți implicate de lege pentru că altfel, doar să fac propuneri pentru ca după aceea să mi le respingă președintele sau care nu sunt acceptate de CSM, nu are rost”, a spus Ponta , într-o intervenție la RTV.
Primul-ministru spune că are deja identificate „multe nume”, dar a evitat să dea exemple până la o discuție cu membrii CSM și cu Traian Băsescu. Ponta a fost deocamdată evaziv și în privința garanțiilor că cei la care se gândește au profilul de procurori „cu dosare grele”, cerut de Băsescu.
„Poveștile cu procurori care să aibă în spate mari dosare și să nu aibă achitări sunt întotdeauna în funcție de cum îi convine celui care vorbește. Doamna Kovesi când a venit procuror general a venit de la o unitate de parchet teritorială fără să fi fost o stea acolo. Domnul Morar a venit la DNA după ce a avut o achitare definitivă care a dus la condamnarea României la CEDO. Să nu ne mai luăm după ce spune președintele, că o dată spune că e bine așa, dar întotdeauna aplică regulile la alții”, a comentat primul-ministru.
Potrivit lui Victor Ponta, numirea lui Daniel Morar la CCR, acesta fiind scos astfel din cărți pentru Parchetul General, ar fi însă un prim pas făcut de Traian Băsecsu pentru a ajunge la o înțelegere cu Guvernul în sensul numirilor la vârful parchetelor. „Este un semn serios de căutare a unei soluții acceptate de toate părțile”, a susținut Ponta.