„Vă rog să mergeți cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeți și cu ceea ce ne cer tot timpul și Comisia, și FMI-ul, să închidem CNH-ul (CNE Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm și să facem restructurările de care e nevoie și să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul ședinței Guvernului.
Gerea și-a exprimat speranța că dialogul permanent cu factorii implicați pe care l-a avut până în prezent cu cei de la Hunedoara va continua, astfel încât cele două părți să rămână pe aceleași „baricade”.
Prim-ministrul a reluat solicitarea adresată ministrului Energiei și a subliniat faptul, la modul general, că uneori oamenii își fac rău singur.
„Mergeți acolo să le spuneți că facem toate eforturile, dar dacă… Așa se întâmplă, că uneori ne distrugem noi tot, nu mai apucă să distrugă alții”, a spus Ponta.
La rândul său, ministrul de resort și-a exprimat dezamăgirea că nu toate acțiunile pe care el le crede benefice sunt apreciate.
„E greu de înțeles atunci când vii cu o veste bună, lumea se supără”, a afirmat Gerea.
Peste 200 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat recent față de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind și crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia și Paroșeni.
Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deținut de Ministerul Energiei.
Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.
Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroșani, județul Hunedoara, deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România și are aproximativ 6.500 de angajați.
Circa 300 de ortaci protestează în curtea CEH, scandând „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea
Aproximativ 300 de mineri de la Lonea și Lupeni au ajuns, miercuri după-amiază, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde protestează în curtea unității, scandând „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”, iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieșit să discute cu aceștia.
Cei aproximativ 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care au plecat în marș, miercuri la prânz, spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat la peste opt kilometri distanță, au ajuns la Petroșani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La Petroșani au ajuns și o sută de ortaci de la Mina Lupeni.
La ora transmiterii acestei știri, ortacii se află în curtea CEH și scandează „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”.
Minerilor li s-au alăturat și câteva zeci de angajați ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care poartă banderole albe pe brațe.
Directorul CEH, Constantin Jujan, a ieșit din sediu pentru a discuta cu protestatarii.
Miercuri dimineață, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea și Lupeni, din schimburile trei și patru și o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran și au protestat în fața sediilor celor două unități miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, care este în continuare în greva foamei și legat cu lanțuri de poarta de la intrarea în mină.
Ulterior, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au plecat în marș spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani.
Pe de altă parte, numărul ortacilor care au intrat în greva foamei a ajuns la patru, fiind vorba de doi mineri de la Lonea, între care și liderul sindical, unul de la Lupeni și unul de la preparația Coroiești.
„Angajații Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenția Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi pe ordinea de zi a ședinței Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă și obligă complexul la divizare în societate de mine și termocentrale. Amintim că suntem unificați doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor și transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativității divizării CEH”, declara Petru Nica.
Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH și crearea unei scheme de sprijin pentru finanțarea producției de energie electrică, dar și facilități fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului și județul Hunedoara.
Marți după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanțuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest față de faptul că cei 900 de angajați ai exploatării nu vor primi integral salariile.
Vasile Păduraru are 45 de ani și este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajați.