Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul pe 2014, nu mai putem mări salariile și pensiile
Un eventual gest al președintelui Traian Băsescu de a respinge și întârzia promulgarea bugetului pe 2014 va impune ca pensiile să nu mai fie indexate, va bloca majorări de salarii și va opri începerea unor noi investiții, existând și un risc major ca acordul cu FMI să fie afectat, afirmă premierul Victor Ponta.
Joi, premierul Victor Ponta afirma că nu are ce să discute cu președintele Traian Băsescu pe tema bugetului pentru anul viitor, deoarece șeful statului este extrem de incoerent și nu prea știe ce vrea, adăugând că președintele a îmbătrînit și „s-a băbit”.
Vineri, într-o conferință de presă, Ponta a arătat că, în lipsa bugetului, nu vor fi majorate salariile profesorilor debutanți, nu vor fi acordate burse pentru medici rezidenți, nu va fi majorat salariul minim brut pe economie și nici venitul minim garantat, nu vor fi onorate titlurile executorii pentru salarii restante câștigate în instanță de către bugetari, în special de profesori, nu va crește gradul de cofinanțare a proiectelor europene, nu vor fi începute noi obiective de investiții, precum autostrada Comarnic-Brașov.
Premierul a explicat totodată că acciza de 7 euro cenți la benzină nu este introdusă prin proiectul de buget, ci printr-o ordonanță de urgență specială, care nu va fi modificată pentru a exista resurse financiare necesare statului, și a afirmat că speră ca anunțul președintelui de a bloca bugetul să fie doar unul politic.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creșterea accizei la benzină cu 7 cenți și se menține creșterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.
El a arătat că această creștere merge la regenerare urbană a municipiilor și orașelor, la modernizarea satului românesc, unde cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane și la infrastructură de nivel județean, unde alocările cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane.
„Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miiarde, pentru administrațiile locale, în condițiile în care toate aceste programe sunt finanțate și cu bani europeni”, a mai declarat Băsescu.
Șeful statului a menționat că mai sunt necheltuiți vreo 3 miliarde de euro, pentru aceste programe, de la dezvoltare rurală și de la 1 ianuarie, intrăm pe exercițiul bugetar nou al Uniunii Europene, astfel că, celor 3 miliarde li se adaugă alte 7 miliarde alocate pentru astfel de programe.
„În loc să utilizăm banii europeni, dăm banii direct și sunt banii de la creșterea de la benzină. Dacă nu vor renunța la creșterea cu 7 cenți a accizei la benzină și vor menține acești bani care pot fi ușor substituiți cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că sunt bani furați din banii tuturor, pentru ca să asigure bani de campanie, cu licitații, cu atribuiri directe”, a mai spus Băsescu.