Prima pagină » Știri politice » Ponta: Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancționează ei pe mine? Noi suntem muritori, ei, zei

Ponta: Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancționează ei pe mine? Noi suntem muritori, ei, zei

Ponta: Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancționează ei pe mine? Noi suntem muritori, ei, zei
Ponta: Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancționează ei pe mine? Noi suntem muritori, ei, zei

El s-a referit din nou la faptul că este sancționat pentru declarații la adresa justiției în timp ce față de judecătorul Danileț, pe care l-a caracterizat din nou ca făcând parte din „gașca cu sistemul”, nu există reacții atunci când comentează la TV cazuri aflate pe rolul instanței.

„Numai Danileț are voie să comenteze cazuri aflate pe rol. Nu, domnule, că am o mare problemă, ca orice cetățean din această țară: sunt câțiva deștepți care au voie orice, gen Danileț, că el e în gașcă, acolo, cu sistemul, și toți ceilalți suntem proști, nu avem voie să comentăm. Cum adică ? Ori e o regulă pentru toată lumea, ori, dacă nu, nu o mai respectă nimeni. Eu am sprijinit întotdeauna CSM, dar cred că în acest moment e vorba de credibilitatea lor și respectul pe care îl inspiră societății. Dacă unul din CSM încalcă regula, cum mă sancționează ei pe mine, pe Băsescu sau pe oricine altcineva ? Domnule, regula e aceeași ? Eu aștept de la CSM – pe care îl respect și îi cunosc pe toți membrii CSM – să aplice regula pentru toți, nu pot să o aplice numai pentru noi, muritorii de rând, și pentru ei, zeii din CSM, să nu o aplice. E o probemă foarte serioasă și am toată încrederea că CSM va înțelege că nu poți să faci reguli pentru ceilalți care nu ți se aplică ție”, a spus Ponta.

 

Ponta s-a pronunțat și marți pe această temă, afirmând că trebuie aplicată o regulă comună legat de posibilitatea exprimării opiniei privind deciziile instanței, deoarece „sunt unii șmecheri” care pot critica hotărâri iar alții sunt judecați de CSM, și întrebând dacă numai Danileț poate vorbi pentru CSM „unde-l trimite partidul”.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare, pentru a fi făcute verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar, după ce premierul Victor Ponta a făcut mai multe declarații referitoare la actul de justiție, în cadrul unei emisiuni.

„Ca urmare a afirmațiilor domnului Victor Ponta, prim ministru al României, emise în spațiul public în cadrul emisiunii ‘Ora de vârf’, difuzată de postul de televiziune România TV în data de 1 iunie 2015, cu începere de la ora 20.31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar”, arată CSM, într-un comunicat de presă, transmis marți.

Luni seara, întrebat la finalul unei emisiuni la România TV despre condamnarea lui Dragnea, Ponta a spus că el nu are voie să vorbească despre justiție, după care a afirmat, ironic, că în acest moment există o singură putere, „iar noi ceilalți, Guvern, Parlament, Președinte, facem și noi ce putem”. Ponta a continuat, spunând în aceeași notă: „Ați văzut ce pățesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu știu ce. Vă dați seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau și arestate acum. Au dat și ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci și PNL a fost cu noi la suspendare”.

Premierul a vorbit, la același post de televiziune și despre Dan Șova. „Este vorba de un singur lucru – un om, cum îl cheama pe el, Șova, cere ca să fie judecat. Și nimeni nu înțelelege de ce procurorii vor să fie arestat. Pe Șova pot să îl trimită în seara asta în judecată, însă ei nu vor asta, vor circotecă politică”, a spus președintele PSD.

În cadrul aceleiași emisiuni, Victor Ponta a fost întrebat despre declarațiile făcute de fostul judecător și fost membru CSM, Toni Neacșu, conform căruia erata din 2012, cea privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizată de judecătorii Curții Constituționale, ci de președintele instanței supreme, Livia Stanciu, de fosta șefă CSM, Oana Schmidt Hăineală, fostul șef al DNA, Daniel Morar și de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.

„Am văzut și eu ce a spus domnul Neacșu și pot să vă spun că în mare parte are dreptate”, a comentat premierul Ponta, referitor la afirmațiile lui Neacșu.

Marți, Ponta a scris pe Facebook: „Un domn judecător Șerban de la CSM e supărat și mă reclamă că am comentat decizia în cazul Dragnea! Domnule judecător, colegul dvs din CSM Danileț a comentat repetat la televiziune decizia în cazul «Mariana Rarinca»! Evident că v-ați făcut că plouă! Deci, să înțelegem – cine e prieten și coleg cu dvs (din «Sistem» adică) are voie, noi ceilalți nu! Corect? Spuneți direct și ne supunem!”.