Prima pagină » Știri politice » Ponta: Declarațiile lui Merkel bazate pe ascultarea unei părți m-au făcut să mă simt tratat incorect

Ponta: Declarațiile lui Merkel bazate pe ascultarea unei părți m-au făcut să mă simt tratat incorect

Ponta: Declarațiile lui Merkel bazate pe ascultarea unei părți m-au făcut să mă simt tratat incorect
Premierul Victor Ponta și-a explicat, la Bruxelles, reacția avută față de declarațiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situația politică din România, spunând că s-a simțit tratat incorect pentru că aceasta și-a exprimat opinia bazându-se pe informațiile primite doar de la o singură parte

Premierul Victor Ponta și-a explicat, la Bruxelles, reacția avută față de declarațiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situația politică din România, spunând că s-a simțit tratat incorect pentru că aceasta și-a exprimat opinia bazându-se pe informațiile primite doar de la o singură parte

„Declarațiile bazate pe ascultarea unei singure părți m-au făcut să mă simt tratat incorect. Sunt un fost procuror, am această formație juridică, și cred că ar trebui să asculți ambele părți înainte de a face o declarație. Acesta este, probabil, și motivul pentru care am fost atât de dezamăgit să văd că doamna Merkel nu a vorbit și cu Guvernul, ci doar cu președintele suspendat. Cred că, prin ascultarea ambelor părți, Comisia va emite o opinie foarte clară, iar noi suntem nu doar să acceptăm concluziile Comisiei, ci să acționăm imediat dacă se consideră că un anumit lucru nu corespunde standardelor europene”, a spus Ponta, după discuția avută cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că regretă modul în care a comentat declarațiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situația politică din România, în care a arătat că nu aceasta votează la referendum și că România nu este colonie, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părțile.

„Regret acum acel răspuns, dar, într-o logică normală, dacă discuți cu o parte, discuți și cu partea cealaltă înainte de a te pronunța. Doamna Merkel a făcut un lucru pe care l-a făcut și în Franța, în campania electorală, a spus foarte clar că este de partea unui candidat, după care, imediat după alegeri, într-un mod extrem de occidental și pragmatic, are relații excelente cu noul președinte, Francois Hollande. Declarația purtătorului de cuvânt al doamnei Merkel, din punctul meu de vedere, a suferit din cauză că nu este întrebată și partea cealaltă înainte să exprimi o poziție politică”, a spus Ponta, la RTV.

El a precizat că nu vede o problemă pe termen lung în acest sens, arătându-se convins că, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat și după ce și cetățenii români se vor pronunța la referendum, Guvernul german și celelalte guverne din Uniunea Europeană vor privi democratic situația politică din România.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, comentând discuția telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, și președintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român și că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

Ponta a mai afirmat că este convins că pe 30 iulie, imediat după referendumul de demitere a șefului statului, niciun creștin democrat german n-o să-și permită să mai jignească poporul român și să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: „Ce, suntem colonie?”.

Germania consideră „inacceptabilă” procedura de destituire din funcție a președintelui Traian Băsescu, considerând că sunt încălcate princiipiile statului de drept, relatează AFP.

„Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta și procedura de destituire a președintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Seibert anunțase anterior, într-un comunicat, că Angela Merkel, cancelarul german, a discutat, luni, la telefon cu președintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunțat biroul de presă al Guvernului german.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică și României, a subliniat acesta. „Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o țară membră a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.

Seibert a subliniat că Berlinul și Uniunea Europeană așteaptă ca Guvernul României „să restabilească încrederea în România și respectarea statului de drept”.

Autor