Ponta demite șefii INS: „S-a greșit PIB-ul pe ultimii doi ani”. Guvernul caută de unde să mai taie un miliard la cheltuieli

Publicat: 04 01. 2013, 00:07
Actualizat: 19 03. 2015, 11:59

Guvernul se pregătește să taie încă un miliard la capitolul cheltuieli din bugetul pe 2013, în condițiile în care Institutul Național de Statistică a greșit calculul Produslui Intern Brut pe 2011 și 2012, susține premierul Victor Ponta. Potrivit primului-ministru eroarea INS ar fi fost de 20 de miliarde de lei, iar impactul pe bugetul acestui an va fi de minus un miliard.

„Mâine în ședința de guvern o să cer până luni o verificare. Și dacă e vina celor de la Statistică voi schimba conducerea. Nu e normal să vii după doi ani să spui că trebuie să mai tai un miliard de la cheltuieli. De unde? De la școli, de unde?”, s-a arătat nemulțumit Ponta, într-o intervenție la RTV.

Premierul a sugerat că o bună parte din bani s-ar recupera printr-un artificiu operat la salariul minim pe economie, care ar urma să crească de la 700 la 800 de lei. Pentru bugetari, acesta este însă deja la 815 lei, singura modificare dacă se va lua această măsură apărând în mediul privat, angajatorii datorând astfel contribuții mai mari la stat pentru fiecare angajat. Decizia se va lua însă după discuțiile cu FMI, noua miniune a experților Fondului fiind programată pentru 15 ianuarie.

Bugetul pe 2013 și acoperirea deficitului a fost astăzi subiectul principal într-o discuție între Victor Ponta și Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.