Ponta, despre condițiile impuse de Barroso: Din cele 11 puncte asumate în discuțiile cu președintele CE au fost respectate 10 și jumătate

Ponta, despre condițiile impuse de Barroso: Din cele 11 puncte asumate în discuțiile cu președintele CE au fost respectate 10 și jumătate
Publicat: 16/09/2012, 23:02
Actualizat: 27/03/2019, 17:34

Premierul Victor Ponta a declarat că din totalul celor 11 puncte asumate spre îndeplinire în discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost respectate doar „10 și jumătate” și a făcut referire la cazurile parlamentarilor Sergiu Andon și Mircea Diaconu.

Pe lista punctelor asumate de partea română în discuțiile din vara acestui an dintre premierul Victor Ponta și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au aflat și cele privind demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupție la nivel înalt și numirea unor miniștri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate, ca și obligația celor care nu respectă aceste criterii de a părăsi posturile.

Întrebat la Antena 3 dacă apreciază că toate cele 11 puncte asumate au fost respectate, premierul a răspuns: „10 și jumătate”.

„Unul din cele 11 puncte se referea la cei doi parlamentari care au fost declarați incompatibili de către justiție. Unul dintre ei este domnul Andon, un om pe care eu îl respect foarte mult și un jurist extraordinar, care, sigur, așa au fost lucrurile, a pierdut în instanță procesul, iar Camera Deputaților a luat deja o decizie pe care sincer o regret enorm, pentru că îl cunosc pe omul Sergiu Andon. A doua decizie este și mai dureroasă, pentru că al doilea aflat în această situație este un om iubit de foarte mulți români: senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil. E foarte greu, ce pot să-i spun domnului Diaconu ? «Dom’ne, Comisia Europeană nu știe cine e Mircea Diaconu, nu știe ce a făcut pentru români, nu știe cât de popular este»…este nedrept”, a spus Ponta.

El a adăugat că este convins că o parte din acele puncte au fost trimise chiar de la București, arătând că știe „numele doamnei care s-a ocupat de chestia asta” și că astfel de „răutăți” sunt condamnabile.

În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan și funcția de director al Teatrului Nottara din București. ANI a reclamat totodată și un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziția de director al teatrului, a promovat-o pe soția sa în funcția de regizor artistic al instituției, realizând, potrivit procurorilor, „în mod direct un folos material pentru soția sa”.

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoștință de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi și-a dat demisia din funcția de ministru al Cuturii.

Demisia sa a survenit hotărârii irevocabile a instanței supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, întrucât a fost simultan senator și director al Teatrului Nottara.

În ceea ce-l privește pe deputatul conservator Sergiu Andron, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil, în luna aprilie, că acesta este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupție, judecătorii admițând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma căreia inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistență juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupție.

Conform legii, cei declarați în incompatibilitate trebuie să renunțe la funcția pe care o ocupă și nu mai pot fi aleși sau numiți într-o funcție publică timp de trei ani.

Plenul Camerei a aprobat, marți, cu 220 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 11 abțineri, încetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că subiectul legat de neridicarea imunității parlamentare a doi foști miniștri a fost amintit la întâlnirile de la Bruxelles și a menționat că va avea o discuție cu premierul Victor Ponta pe această chestiune.

Băsescu a fost întrebat, în conferința de presă de la Bruxelles, dacă oficialii europeni au făcut vreo referire la faptul că au fost respinse în Camera Deputaților solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva a doi parlamentari și cum crede că va fi următorul raport CE.

„Cred că va fi un raport bun, pentru că noi trebuie să înțelegem că nu păcălim pe nimeni. Asta tot spun. Nu vom putea spune că justiția este independentă, dacă noi blocăm accesul justiției la a întreba, că justiția nu a cerut nici să condamne, a cerut să întrebe niște politicieni, ca să nu spun să ancheteze, să dea o declarație: e adevărat, nu e adevărat. Deci, pentru europeni, aceasta este o împiedicare a justiției, dar o să încerc să-i conving pe cei de acasă, legat de acest lucru”, a spus el.

„Vreau să vă precizez foarte clar: nu a fost un subiect pe care cineva să fi bătut monedă, cu cei doi foști miniștri cărora nu li s-a ridicat imunitatea, ci, pur și simplu, a fost amintită. Dar eu înțeleg limbajul diplomatic și nu trebuie să te faci că nu ai auzit”, a mai spus el.

Întrebat cum crede că se poate „îndrepta” această situație, Băsescu a spus: „Nu știu, o să discut cu premierul Ponta, să vedem cum o îndreptăm, că nu eu am semnat to-do list”.

Camera Deputaților a respins, marți, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foștilor miniștri Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?