Ponta, despre declarațiile judecătorului Danileț: „Nu mă intimidează amenințările lui. Prietenii doamnei Macovei ar trebui să-și facă doar datoria”
Victor Ponta i-a transmis judecătorului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Danileț că nu este intimidat de amenințările lui, adăugând faptul că CSM are mai nou un calendar politic, ceea ce este ilegal.
„Pentru judecătorul Danileț, prieten al doamnei Monica Macovei, îmi sunt indiferente amenințările dumnealui și nu știu de ce se ocupă cu politica. Noi suntem oameni politici, pe noi nu ne pot sancționa pentru ce am declarat decâ toamenii la vot. Pe mine mă intimidează doar votul românilor. Restul ar trebui să-și facă datoria, și anume să cerceteze dacă s-au comis abuzuri de către magistrați”, a declarat Ponta, la finalul ședinței USL.
Tototdată, premierul a criticat și activitatea judecătorilor CSM, spunând că este ilegal să aibă un program politic, acest lucru fiind împotriva statutului lor.
„Prietenii politici ai doamnei Macovei ar trebui să-și facă doar datoria în CSM, nu să se ocupe cu cercetarea președintelui interimar, nu asta e treaba lor. Sper ca lucrurile să revină la normal și judecătorii să înceteze să facă politică, e împotriva statutului lor. Opiniile lor ultrafavorabile sistemului stalinist promovat de doamna Macovei trebuie să le păstreze în particular. Să nu mai amenințe oamenii și să își facă treaba potrivit legii”
Judecătorul Cristi Danileț, membru al CSM, a scris ieri pe blogul personal că „cine atacă procurorii riscă închisoarea”, făcând referire la anchetele desfășurate de procurorii DNA. Mai mult, el le-a recomandat celor care „instigă la revolte publice împotriva magistraților” să citească din Codul Penal.
„Tuturor acestora le spun să citească cu atenție următorul articol din Codul Penal introdus în legislația noastră în anul 2008: ART. 272 ind.1 – Sfidarea organelor judiciare. Întrebuințarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau amenințătoare la adresa integrității fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfășoară în fața instanței sau a organului de urmărire penală, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, a scris Danileț pe blogul său.