Ponta, despre ICR: Domnul Patapievici rămâne, nu înțeleg de ce protestează
Premierul Victor Ponta, aflat în Austria, a avut o discuție amicală cu directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski, aflată la Forumul economic România-Austria, pe care a întrebat-o de ce protestează șeful ICR și a spus, zâmbind, că el nu vrea să îl schimbe pe Patapievici.
Premierul se află, luni, în vizită oficială în Austria, având programate întâlniri atât cu oficiali de la Viena, cât și cu reprezentanți ai firmelor austriece.
El a participat la Forumul economic România-Austria, unde s-a aflat și directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski.
După forum, cei doi au avut o discuție amicală, în care premierul a întrebat de ce este nemulțumit președintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici.
„De ce protestează domnul Patapievici, că nu vreau să-l schimb?”, a întrebat Ponta, zâmbind.
Directorul Institutului Cultural Român din Viena a răspuns de asemenea zâmbind:. „Nu știu, mă vedeți pe mine cu papion?”.
Premierul a continuat dialogul spunând că nici el nu poartă papion, dar nici nu înțelege de ce protestează Patapievici, deoarece acesta „rămâne”.
„Nici eu nu port (papion-n.r.). Domnul Patapievici rămâne, nu înțeleg de ce protestează”, a încheiat Ponta discuția.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanță de urgență, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea președintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituția era „mult prea politizată”.
Ordonanța stabilește că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, cât și membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativă a Institutului va fi asigurată de un președinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți, numiți și revocați în/din funcție de plenul Senatului, cu votul majorității senatorilor prezenți, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreședinților va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.
Ordonanța Guvernului stabilește că funcția de vicepreședinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nicio referire din acest punct de vedere la președintele instituției.
Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de președinte, și de Tania Radu și Mircea Mihăieș, din postura de vicepreședinți.
Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcționat sub autoritatea președintelui României, care este și președintele de onoare al Institutului.
Un protest spontan pentru susținerea Institutului Cultural Român și împotriva ordonanței Guvernului a avut loc, sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din București, Pe de altă parte, la inițiativa Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate, susținătorii Institutului Cultural Român și protestatarii de pe strada Arthur Verona au anunat că se vor organiza în „Mișcarea Papioanelor”.
Astfel, protestatarii cu papion se vor întâlni luni, între orele 19:00 – 19:30, pe trotuarul din fața sediului Institutului Cultural Român din București, cerând retragerea ordonanței de urgență, respectarea mandatului actualei conduceri ICR (până în ianuarie 2013), menținerea unei conduceri a Institutului Cultural Român din rândul intelectualilor, promovarea și finanțarea proiectelor pe criterii de profesionalism și fără intervenții și decizii politice, respectarea oamenilor de cultură în spațiul public românesc.
Patapievici a declarat, joi, că el crede că soarta acestei instituții este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară și alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcționarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Consiliului Național al Audiovizualului.
El a arătat că ordonanța Guvernului nu urmărește depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Român.
Corespondență de la trimisul MEDIAFAX în Austria, Alexandru Moise, alexandru.moise@mediafax.ro