Ponta, despre promisiunea lui Băsescu: Am discutat înainte de adoptarea Legii imobilelor naționalizate, va fi promulgată
Premierul Victor Ponta a declarat că se așteaptă ca președintele Traian Băsescu să promulge Legea privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, după ce Curtea Constituțională va analiza contestația depusă de PDL, precizând că a discutat cu șeful statului înainte ca proiectul să fie adoptat.
El a arătat că judecătorii Curții Constituționale se vor pronunța la 10 mai asupra contestației depuse de PDL la acest proiect de lege și a susținut din nou că democrat-liberalii „s-au făcut” că au contestat proiectul.
„Am discutat cu președintele înainte să adoptăm legea, pe impozitarea cu 85% a cesionarilor și mi-a zis că e foarte bine. PDL a contetstat la Curte lucruri neserioase, a ridicat problema că de ce nu dăm școlile sau spitalele și să se schimbe destinația din prima zi. Trebuie să fii total nebun să zici că de mâine dăm afară copiii din școală”, a spus Ponta la postul B1 TV.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar din 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima tranșă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de șapte ani, calculat din 2017.
Foștii proprietari de imobile naționalizate ale căror dosare au fost deja soluționate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranșe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
PDL a depus la Curtea Constituțională o contestație pentru acest proiect, liderul partidului, Vasile Blaga, declarând că premierul Victor Ponta și-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un „stil demagogic perfect”, deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016.