Ponta, despre rețeaua de fraudare a băncilor: „Mă bucur ori de cât ori instituțiile statului își fac datoria și combat astfel de rețele. Toți trebuie trași la răspundere”

Ponta, despre rețeaua de fraudare a băncilor: Mă bucur ori de cât ori instituțiile statului își fac datoria și combat astfel de rețele. Toți trebuie trași la răspundere
Publicat: 02/11/2012, 21:30
Actualizat: 05/02/2019, 14:05

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Târgu Jiu, că toți cei implicați în rețeaua de fraudare a băncilor trebuie trași la răspundere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mă bucur ori de cât ori instituțiile statului, și mă refer și la Parchet, și ceilalți, își fac datoria și combat astfel de rețele care de ani de zile căpușeau sistemul bancar și pe cel administrativ. E foarte bine, toți trebuie trași la răspundere. Nu pot decât să urez succes în asemenea acțiuni. (…) Veți citi în stenograme, nu vă faceți griji. Nu cred că mai există în România vreun dosar fără stenograme. Deci nu vă faceți griji, stenograme sunt, stați liniștiți”, a declarat, într-o conferință de presă, Victor Ponta.

Victor Ponta a făcut, vineri, o vizită la Târgu Jiu, unde a participat la o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale din Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinîi, Dolj și Hunedoara, cu tema „Abordarea Problematicii Regionale”.

Ponta a fost însoțit de ministrul de Interne, Mircea Dușa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.

Ministrul de Interne a declarat, în aceeași conferință de presă, că avea de mai mult timp informații legate de ancheta derulată de Poliție, menționând însă că nu poate să ofere informații suplimentare în acest caz, cercetările nefiind încă finalizate.

„Sigur, eu am avut informații de această faptă petrecută în domeniul băncilor, informație pe care este normal să o am, având în vedere că Poliția Română este un organ abilitat al statului și participă la aceste cercetări. Informațiile erau confidențiale, dar au devenit publice în momentul în care s-a trecut la percheziții și la invitarea celor care au încălcat legea la organele abilitate ale statului. Ancheta este în desfășurare, în interesul anchetei nu pot să vă dau informații în plus. Atunci când va fi necesar, cei abilitați de lege vă vor da informații legat de cei care au încălcat legea”, a spus Mircea Dușa.

De asemenea, ministrul Economiei a afirmat că este primul care dorește să se facă ordine în acest caz, întrucât este vorba despre bănci, precizând că nu știa de mai mult timp despre dosarul respectiv și nici despre implicarea unor subordonați de-ai săi în rețeaua destructurată de procurori.

„Eu salut instituțiile statului că au luat această decizie și, de asemenea, le încurajez să rezolve asemenea cazuri cu celeritate, ca să fie un exemplu și pentru ceilalți care, poate, lucrează în sistem și nu își văd de treabă. Mai mult decât atât, fiind implicați și salariați din Ministerul Economiei, după cum ați observat, eu ieri, la nici două ore, am dispus măsuri pentru destituirea din funcție a tuturor”, a precizat Daniel Chițoiu.

Ministrul Economiei a precizat că încă de când a preluat mandatul a dispus verificări interne la organismele intermediare din subordinea sa, făcând schimbări de management la nivelul tuturor celor trei organisme care se ocupă cu fondurile europene.

„Eu sunt adeptul măsurilor radicale, să putem curma toate aceste proceduri , mai ales că, așa cum știți, programul operațional post CCE a fost presuspendat pentru două luni de zile. Pe mine mă interesează ca la sfârșitul celor două luni să putem, în urma verificărilor OLAF-ului și DLAF-ului, să putem să reluăm aceste plăți din cadrul acestor programe”, a spus Chițoiu.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Teorism (DIICOT) au reținut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, și vicepreședintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse și frații Moga.

Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, este cercetat în stare de libertate.

Joi au fost aduse la audieri o sută de persoane, între care angajați ministeriali, după ce anchetatorii au descins la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora din București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit DIICOT.

Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, director adjunct în Ministerul Economiei-la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcției.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri