Ponta: Doar 100-150 parlamentari și-ar depune mandatul, restul ar putea promova o moțiune de cenzură

Publicat: 25 01. 2013, 21:51
Actualizat: 30 03. 2019, 17:41

O solicitare toți cei aproape 600 parlamentari să depună mandatul, pentru demisia președintelui Băsescu și comasarea alegerilor prezidențiale cu europarlamentarele, ar avea efect doar la 100-150 parlamentari și ar putea genera chiar o moțiune de cenzură la adresa Guvernului, afirmă premierul Ponta.

El a apreciat, la postul B1 TV, că ideea ca toți parlamentarii să își depună mandatul nu este una rațională, dar a precizat că nu a renunțat la varianta comasării alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare, fiind convins că președintele Traian Băsescu a supralicitat atunci când a răspuns acestei propuneri.
Ponta a arătat că discuția pe această temă va continua „la calm” ăi că se poate ajunge la o concluzie, ca în orice negociere politică.

Premierul Victor Ponta a anunțat că a discutat cu președintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidențiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Președintele Traian Băsescu a declarat că nu are încă o opțiune în privința comasării alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-și depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidențiale și parlamentare.

Președintele Băsescu a susținut că soluția o reprezintă „demisia simultană a președintelui și a Parlamentului”, după revizuirea Constituției, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Șeful statului a asigurat că este gata ca „a doua zi” după revizuirea Constituției în acest sens să își depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, variantă pe care a mai propus-o și anul trecut în aprilie, când Victor Ponta a rupt „demonstrativ”, la Congresul PSD, scrisoarea care conținea propunerea.