Prima pagină » Știri politice » Ponta duce PSD în „team-building” la munte. A invitat la un hotel toți parlamentarii, șefii de Consilii Județene și primarii: CRIZELE pe care trebuie să le stingă premierul

Ponta duce PSD în „team-building” la munte. A invitat la un hotel toți parlamentarii, șefii de Consilii Județene și primarii: CRIZELE pe care trebuie să le stingă premierul

Ponta duce PSD în „team-building
Criză în PSD

Victor Ponta a reușit să oprească primul val de nemulțumiri exprimate de pesediști după pierderea alegerilor prezidențiale. Într-un Comitet Executiv de la la finele anului trecut, Dragnea și Ponta au propus excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova din PSD. Geoană și Șova își exprimaseră deja intenția de a candida pentru șefia partidului, Ponta scăpând astfel de potențiali contracandidați la un eventual Congres. Singura voce din interiorul PSD care a rămas să conteste tandemul Ponta – Dragnea a rămas europarlamentarul Cătălin Ivan, un fost apropiat al liderului PSD. Ponta a spus că i-a transmis lui Ivan că nu va fi exclus din partid și că va fi lansat să își expună teoriile în interiorul partidului.

Pozițiile publice ale lui Ivan nu au fost susținute și de alți lideri din teritoriu ai PSD, europarlamentarul jucând rolul lupului singuratic, care este lăsat să critice actuala conducere PSD. Greii partidului nu și-au manifestat încă pozițiile, mulți dintre ei fiind mai preocupați de problemele pe care le au în justiție. Astfel, Ivan s-a autopropulsat în principalul critic al lui Ponta în interiorul partidului.

După excluderea din PSD, Dan Șova, un alt fost apropiat al lui Victor Ponta, a dispărut ca mesaj public, el recunoscându-și în momentul excluderii greșelile pe linie de partid. Șova a avut un război intern cu Dragnea, care nu a fost recunoscut niciodată în mod oficial.

Exclus din PSD alături de Marian Vanghelie, Mircea Geoană încearcă să convingă parlamentarii social-democrați să li se alăture pentru a-i înlătura din fruntea partidului pe Ponta și Dragnea. Deși initial vorbea despre construirea unui nou partid, noul PSD, Geoană a dezvăluit la Gândul Live că dorește să participe „fizic” la Congresul social-democraților pentru a candida la funcția de președinte. Dragnea i-a transmis imediat că acest lucru nu este posibil, deoarece nu mai este membru de partid.

Ponta vs. baroni

După ce a reușit să obțină o decizie pentru amânarea Congresului PSD, anunțat inițial în luna martie, Ponta încearcă să convingă liderii locali să fie de acord și cu planul de reformă. Prin aceste măsuri, puterea actualilor șefi de organizații ar fi diminuată, în schimb, li se transmite că astfel imaginea partidului va avea de câștigat prin eliminarea sintagmei „baron”.

Prima măsură propusă de tandemul Ponta-Dragnea o reprezintă separarea funcțiilor politice de cele administrative. Astfel, președinții de Consilii Județene care sunt și șefi de organizații, trebuie să aleagă între cele două funcții. Președinții de CJ din Olt și Vrancea, Paul Stănescu și Marian Oprișan au spus că se opun unei astfel de decizii în partid. Ei au fost convinși să accepte această măsură de reformă după ce premierul Ponta și președintele executiv Liviu Dragnea au promis că se va aplica tuturor, de „sus până jos, fără excepție”.

Chiar dacă nu se poate realiza fără modificarea Constituției, Ponta și Dragnea au introdus pe tema discuțiilor în PSD și reducerea numărului de mandate pentru aleșii locali și parlamentari. Și aici, în principiu, au obținut aprobarea șefilor din teritoriu, mai ales că propunerea se va aplica doar în viitor și este posibil să nu se aplice dacă nu e revizuită Legea Fundamentală.

Cum s-a amânat Congresul

Liviu Dragnea și mai mulți șefi de organizații au încercat să forțeze reunirea Congresului în luna decembrie, pentru ca Ponta și Dragnea să fie reconfirmați în funcții. După ce Victor Ponta le-a spus la CEX-ul din luna decembrie că dacă vor congres, el nu va candida, membrii Comitetului i-au dat un vot de reconfirmare în funcție.

După Anul Nou, Ponta a impus într-un BPN ca viitorul Consiliul Național să aibă loc în luna martie, data inițială a Congresului, CN-ul urmând să decidă când se va organiza Congresul PSD.

Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că s-ar putea ca în acest an să nu mai convoace Congresul partidului, iar viitorul Congres să fie în 2017.

Ce va face Ion Iliescu

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a lipsit de la toate evenimetnele organizate de partid în afara Bucureștiului, de aceea, prezența sa la Sinaia este pusă sub semnul întrebării.

Iliescu a evitat să mai participe la ședințele de partid și după ce în ultimul Comitet Executiv i s-a reproșat că partidul a suferit din cauza imaginii din partid comunist, la care a contribuit și el.

Contestatarii lui Victor Ponta așteaptă un semnal din partea lui Ion Iliescu, președintele de onoare al pesediștilor având forța necesară pentru a produce anumite schimbări în partid.