Prima pagină » Știri politice » Ponta, după ancheta DNA care a localizat traficul de influență în biroul său: „Vorbeam cu Oprișan că nici în 1989 n-au putut să ne împuște pe toți. Eu am ieșit atunci în stradă!”

Ponta, după ancheta DNA care a localizat traficul de influență în biroul său: „Vorbeam cu Oprișan că nici în 1989 n-au putut să ne împuște pe toți. Eu am ieșit atunci în stradă!”

Ponta, după ancheta DNA care a localizat traficul de influență în biroul său: „Vorbeam cu Oprișan că nici în 1989 n-au putut să ne împuște pe toți. Eu am ieșit atunci în stradă!
Ponta vorbește despre problemele șefilor de CJ cu DNA

Premierul Victor Ponta s-a declarat astăzi, din nou, solidar cu șefii de Consilii Județene care au probleme cu DNA, susținând că acest lucru era previzibil deoarece „nu puteți fi bătuți la vot altfel”. 

„Eu vă zic doar că știți că trebuia să vă așteptați la așa ceva pentru că dumneavoastră sunteți votați, pentru că dumneavoastră aveți încrederea cetățenilor, pentru că nu puteți fi bătuți la vot altfel și atunci evident că un aparat care vă invidiază și un aparat care vă detestă va lucra împotriva dumneavoastră. Însă vreau să știți că vă puteți baza pe Guvern, pe mine personal, că eu mă voi mândri întotdeauna cu toți aleșii locali ai partidului meu și ai tuturor partidelor, toți cei care sunt aleși de cetățeni. Vorbeam cu Marian Oprișan, nici în 1989 nu a putut să ne împuște pe toți, eu avem atunci 17 ani, am ieșit pe stradă, ca mulți dintre dumneavoastră, dar cred că nici în 2014 nu se poate întâmpla acest lucru”, a spus Ponta. 

Ulterior, premierul, care de dimineață nu își aducea aminte despre discuțiile lui Adrian Duicu de la Palatul Victoria, a ținut să precizeze că acea convorbire la care procurorii DNA fac referire nu a avut loc de la el din birou.

 Potrivit referatului DNA în cazul președintelui CJ Mehedinți, PSD-istul Adrian Duicu, arestat în acest moment preventiv pentru suspiciuni legate de 7 infracțiuni de corupție, influența acestuia a fost exercitată inclusiv de la Palatul Victoria, în biroul premierului, acolo unde liderul PSD Mehedinți a mers să aranjeze numirea șefului poliției județene.

În funcția de șef al IPJ Mehedinți a fost numit, ulterior acestui episod – datat 13 iunie 2013 -, Constantin Ponea, cel care i-a promis lui Duicu că îl scapă de doarul cu ANI. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Duicu a venit personal la București, în biroul lui Victor Ponta în care se afla și ministrul de Interne la acea vreme, liberalul Radu Stroe.

Interceptările convorbirilor telefonice ale acestuia – și nu înregistrări din biroul premierului – au relevat că Adrian Duicu l-a sunat pe Constantin Ponea să îi relateze cum a decurs întâlnirea. Astfel, Ponta l-a chemat pe Tobă la Guvern, unde șeful Poliției Române s-a întâlnit direct cu Duicu căruia i-a acceptat solicitările în virtutea poziției sale în PSD, constată procurorii.Potrivit dezvăluirilor gândul, Ponea l-a asigurat pe Duicu că îi va „rezolva” dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru șeful CJ, o soluție nefavorabilă ducând la pierderea poziției și la o interdicție de trei ani pentru orice funcție aleasă. Procurorii DNA susțin că șeful Poliției îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, șefa Secției de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obține o soluție favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Secția de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA reiese că șeful IPJ, Constantin Ponea a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orșova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la prețuri mici, el să fie menținut în funcția de șef al IPJ si să promoveze la București în cadrul structurii centrale a Poliției Române, iar soția sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.

Extras din referatul DNA:

â–º La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la București, fără a fi însoțit însă de numitul Ponea Constantin Ștefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziția sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obținut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ștefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ștefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până de hotărăști tu să pleci și i-am spus: nu pleacă de aiciea… știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Așadar, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Ponea Constantin Ștefan că, în viitor, acesta va obține și folosul vizat pentru soția acestuia, respectiv ocuparea unei funcții de conducere din cadrul unei structuri din București. Cu privire la aceeași întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo șefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, și a venit acolo. Ok”.

Citește și