Ponta face, la 2 ani și 2 luni, raportul „după trei ani de guvernare”
Cu imaginea șifonată după publicarea înregistrării consultărilor de la Cotroceni de săptămâna trecută, premierul Victor Ponta și-a programat în această seară un exercițiu în fața camerelor de luat vederi prin care să demonstreze public că reducerae CAS cu 5 puncte procentuale, la angajator, s-ar putea susține economic. După o întâlnire cu membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României, Ponta va face, de la ora 18.00, o conferință de presă în care va pune pe masă varianta Guvernului privind contextul economic în care se propune reducerea CAS.
„Voi prezenta toată situația economică a României după trei ani de guvernare. Este un moment în care România trebuie să își asume această modificare legislativă. E un moment bun în care putem permite acest lucru”, a spus Ponta, aflat la Sibiu, după ce săptămâna trecută președintele Traian Băsescu i-a reproșat că nu a venit la Palatul Cotroceni pregătit să demonstreze cu cifre că se poate acoperi în 2015, fără creșteri de taxe, suma de 11 miliarde de lei: 5 miliarde deficit „contabil” din reducerea CAS și 6 miliarde din reducerea deficitului structural prin atingerea MTO.
Victor Ponta a fost numit prim-ministru în urmă cu 2 ani și 2 luni, în mai 2012. Un raport similar asupra stării economiei, cu câteva cifre afișate în Power Point, a făcut în iulie 2013, asumând la momentul respectiv o serie de mari investiții imediate care nu s-au concretizat încă. Printre acestea: Termocentrala de la Rovinari, Centrala de 1 miliard de euro Tarnița-Lăpușești, Grupurile 3 și 4 de la Cernavodă, Fondul de Investiții de 1 miliard de dolari cu KazMunayGaz, exploatarea de la Roșia Montană, începerea lucrărilor la autostrada Corarnic-Brașov. (Prezentarea AICI). În stand-by sunt și proiectele legate de Centura Sud București și autostrada Pitești-Craiova. S-au concretizat, în schimb, porțiuniea românească a gazoductului Iași-Ungheni, listarea Electrica și Transgaz și programul „Ferme de familie”.