Ponta: Geoană, Rus și „escu” din USL nu vor accepta o ofertă a lui Băsescu pentru postul de premier

Publicat: 12 11. 2012, 15:17
Actualizat: 02 04. 2019, 17:50
Mircea Geoană, Ioan Rus și "escu" de la USL nu vor accepta o eventuală ofertă de a prelua postul de prim-ministru din partea președintelui Traian Băsescu, a declarat liderul USL, premierul Victor Ponta, adăugând că este convins că președintele va accepta propunerea USL pentru această funcție.

„Domnul Geoană o să-i spună că nu acceptă. Și «escu» de la USL o să spună: «Vă mulțumim, nu vrem» (…) Și domnul Rus este în USL, dar povestea asta Rus care este propus prim-ministru…nici vorbă. Și nu va accepta chiar dacă îl propune Băsescu”, a spus Ponta la Antena 3.

El a adăugat că este convins că președintele va recunoaște votul de majoritate absolută care va fi obținut de USL la alegerile parlamentare și va desemna prim-ministrul propus de Uniune, arătând că lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere, inclusiv în discuțiile „cu cei care l-au sprijinit pe Băsescu astă-vară”, deoarece nimeni nu va sprijini o nouă criză politică.

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a declarat, marți seară, la gandul.live, că nu îl vede pe Victor Ponta premier și după alegerile din 9 decembrie, el explicând că, potrivit Constituției, șeful statului poate desemna o altă persoană din USL.

În scenariul avansat de Lăzăroiu, Traian Băsescu și reprezentanți ai PSD pot avea aceleași puncte de vedere.

„E posibil ca într-o discuție între președinte și oameni din PSD să rezulte că au aceleași puncte de vedere. Că domnul Ponta are problema plagiatului – în occident e fatal acest schelet din dulap – și credibilitatea făcută praf. Vine Liviu Dragnea, Miron Mitrea, vor și ei, Mircea Geoană. Nu cred că majoritățile stau într-o persoană”, a spus Lăzăroiu adăugând că această discuție nu s-a consumat încă, dar „poate să aibă loc atunci, la consultări”.

Întrebat dacă a identificat în tabăra PSD un alt premier cu care social-democrații ar putea veni la Cotroceni, Lăzăroiu a răspuns că o variantă mai bună decât Ponta ar putea fi chiar și Mircea Geoană care, deși „a făcut greșeli”, nu are problemele de credibilitate ale lui Victor Ponta.