Întârziată până la avizarea la CEDO, noua lege a retrocedărilor va fi trecută de Guvern prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului pe 10 aprilie. Noua lege, aprobată în Guvern pe 13 martie, instituie un impozit de 85% pentru concesionarii de drepturi litigioase de la urmașii adevăraților proprietari și limitează depunerea de noi cereri de retrocedare.
„Miercuri mergem în Parlament și ne asumăm răspunderea pe Legea retrocedărilor”, a anunțat Ponta, într-un interviu la RTV, punând amânarea cu mai bine de trei săptămâni a angajării răspunderii pe seama observațiilor pe care le-a așteptat de la CEDO. În planurile inițiale ale Guvernului, legea urma să ajungă în fața parlamentului pe 26 martie. „Avem un proiect, am fost cu el la Strasbourg. Aveam termen limită până pe 12 aprilie. S-a prelungit până pe 12 mai. S-au întors colegii mei cu textul final convenit cu CEDO. Acum nu va mai exista niciun fel de argument că vom fi condamnați la CEDO”, a spus Ponta.
Legea unitară a retrocedărilor prevede restituirea în natură a proprietăților acolo unde este posibil, cu precizarea că în cazul școlilor, spitalelor și instituțiilor de cultură, Guvernul va obliga propriertarul să nu schimbe destinația clădirii timp de 20 de ani. Pentru proprietățile care nu se mai pot restitui în natură, se vor emite titlurile și, pe baza unor punctaje, se va trece la restituirea în bani, însă nu imediat, ci în cel puțin 7 ani. Taxa aplicată „samsarilor” av fi de 85%.