Guvernul nu poate modifica Ordonanța de Urgență privind referendumul, deoarece nu are dreptul să emită noi ordonanțe de urgență în perioada vacanței parlamentare, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, adăugând că Parlamentul ar urma să pună în acord legislația cu decizia CC.
„Nu pot anula ordonanța, pentru că în vacanța parlamentară nu am voie să dau ordonanțe de urgență. Sper însă ca, poate chiar luni, Parlamentul să se reunească și să pună legislația în acord cu decizia Curții Constituționale”, a spus Ponta.
Conform procedurii, o ordonanță de urgență poate fi anulată cu un act normativ de putere juridică cel puțin egală.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern „să fie cinstit”, menționând totodată că a văzut cum premierul Victor Ponta „a mutat necinstea până la Bruxelles” și explica faptul că „trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condițiile impuse de CC”.
„Fac apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstiți”, a spus Băsescu.
„Am văzut azi cum domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuți cum discută el în PSD, necinstit adică, le explica că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condițiile impuse de CC”, a mai spus el.
Premierul Ponta a declarat anterior, după discuția de la Bruxelles, cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, că referendumul va fi organizat conform deciziei Curții Constituționale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament.
El a explicat totodată că nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea, motiv pentru care a transmis o scrisoare președinților celor două Camere, cu propunerea ca, săptămâna viitoare, să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară și să pună legea în acord cu decizia Curții Constituționale.
Curtea Constituțională a decis, marți, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Potrivit premierului Ponta, primele estimări ale Institutului Național de Statistică relevă că numărul cetățenilor cu drept de vot se ridică în prezent la 15 milioane persoane.