Ponta i-a propus oficial pe Kovesi și Nițu șefi la DNA și Parchetul General. Cum explică premierul noua răzgândire
Premierul Victor Ponta a trimis în această dimineață o scrisoare CSM prin care îi propune pe Laura Codruța Kovesi pentru șefia DNA și pe Tiberiu Nițu procuror general. După discuția de ieri cu președintele Traian Băsescu, premierul a decis practic să treacă peste sugestia CSM de a reveni la procedura de selecție deschisă cerută Monei Pivniceru de Comisia Europeană și a înaintat propunerile asumate politic. Scrisoarea care a plecat astăzi de ca cabinetul ministrului interimar al Justiției este datată 2 aprilie și o ia înainte nominalizării pe care PNL urmează să o facă în această după-amiază pentru portofoliul eliberat de Mona Pivniceru.
Decizia lui Victor Ponta a fost pentru Crin Antonescu o surpriză totală, susțin pentru gândul surse liberale. Copreședintele USL a aflat vestea în timpul unei ceremonii legate de centenarul ASE, la care a participat și președintele Traian Băsescu. Vizibil luat prin surprindere, Antonescu a refuzat să precizeze dacă a fost anunțat anterior de Ponta, anunțând o conferință de presă ulterioară.
„Nu suntem de acord cu o înțelegere politică făcută cu Traian Băsescu prin care să se împartă aceste poziții. Nu avem cum să fim de acord cu propunerea Laurei Codruța Kovesi. Această decizie luată de priumul-ministru este o decizie asupra căreia pentru prima dată de la înființarea USL nu ne-am consultat și pe care ne-a adus-o la cunoștință și tot pentru care ne despărțim fundamental. Asta nu înseamnă ruperea alianței„, a spus Antonescu la mai bine de două ore de la anunț.
Care vor fi secunzii șefilor de parchete
Dincolo de cele două propuneri, Ponta a avansat numele Alinei Bica pentru șefia DIICOT și ale Elenei Georgiana Hosu ca adjunct al acesteia.
Adjuncții procurorului general pe de altă parte ar urma să fie Bodgan Licu și Codruț Olaru.
CITEȘTE AICI SCRISOAREA LUI VICTOR PONTA
Ponta precizează în scrisoare că înaintează propunerile „în baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situației de instabilitate de la Ministerul Public și identificarea unor soluții de asigurare a stabilității și predictibilității Ministerului Public, precum și de a asigura respectarea angajamentelor externe ale României și de a întări independența Ministerului Justiției”.
Justificarea lui Ponta: „Parchetul a devenit moșia lui Morar”
Miniștrii, liberali și PSD-iști, au aflat vestea de la Ponta abia la începutul ședinței de Guvern. Tot atunci premierul și-a justificat mutarea politică arătând spre Daniel Morar, actualul interimar la Parchetul General și inamic public al USL. „parchetul a devenit moșia lui Morar. Nu mai puteam accepta acest monopol absolut și discreționar al lui Morar asupra Ministerului Public”, a fost explicația lui Victor Ponta a „deciziei rapide”, peste capul lui Crin Antonescu.
Potrivit lui Ponta, următorul pas revine CSM, obligat de lege „să se întâlnească și să dea un aviz”, indiferent de „discuțiile informale” care au avut loc ieri cu șecția de procurori a Consiliului.
„Aseară am constatat că Parchetul General a devenit moșia domnului Morar și că el spune pe cine numește, cum numește. Nu pot să fiu pasiv la aceste lucruri. Parchetul nu trebuie să aparțină nici unui partid politic, nici unui singur om. Cred că am făcut ce este mai bine pentru Guvern, pentru stabilitatea țării”, a mai spus Ponta.