Prima pagină » Știri politice » Ponta îi răspunde lui Băsescu: „Cunoștințele sale juridice se încadrează la aducerea de blugi de la Istanbul. Guvernul va face miercuri mici ajustări la Codul de procedură penală”

Ponta îi răspunde lui Băsescu: „Cunoștințele sale juridice se încadrează la aducerea de blugi de la Istanbul. Guvernul va face miercuri mici ajustări la Codul de procedură penală”

Ponta îi răspunde lui Băsescu:
Guvernul va aproba mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiției, a anunțat premierul Ponta, adăugând că este "o prostie" să spui că noul Cod protejează infractorii.

Guvernul va aproba „mici ajustări” la Codul de procedură penală care vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiției, a anunțat premierul Ponta, adăugând că este „o prostie” să spui că noul Cod protejează infractorii. El a explicat însă că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale „față de fapte și nu față de persoane”. Anunțul premierului vine după ce Traian Băsescu i-a trimis astăzi o scrisoare, în care i-a cerut să opereze modificări la Codul de procedură penală, prin ordonanță de urgență. De altfel, Ponta a ironizat demersul șefului statului, spunând că președintele „spune prostii, iar cunoștințele sale juridice se limitează la încadrarea aducerii blugilor de la Istanbul”.

„Ca în cazul oricăror legi complexe, pot apărea inadvertențe. Ministrul Justiției a discutat cu CSM, cu Ministerul Public și cu Înalta Curte. Când inadvertențele afectează activitatea instanțelor, vom face mici ajustări la Codul de procedură penală, iar miercuri, în ședința de Guvern, vom lua o decizie în acest sens. Specialiștii au opinii diferite[…] Este periculos că un președinte promulgă legi pe care nu le cunoaște. el nici acum nu cunoaște legile, nu știe ce promulgă și după-aia vine și zice alte prostii. Cunoștințele juridice ale domnului Băsescu se limitează la încadrarea juridică a aducerii de blugi de la Istanbul, altceva nu știe”, a comentat premierul.

În ce privește problema interceptărilor, premierul susține că nu s-a modificat nimic, ci totul ține de interpretarea dată textului de lege.

„Mandatele de ascultare pe siguranță națională nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există și s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituțională printr-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală față de fapte și nu față de persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă (…) Este o interpretare pe care unii specialiști spun că se pot face în continuare interceptări, alții spun că nu și atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred că nu va mai exista nicio diferență de interpretare”, a spus Ponta.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat însă că va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonanțe de urgență, decizia aparținând Guvernului.

Ponta a precizat totodată că, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament va fi aprobată o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate îngrădi libertatea și activitatea mass-media.

Președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanță de urgență a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menționând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Solicitarea președintelui a venit la doar o zi după ce a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupției, și „devine scutul oamenilor corupți”.

„Dacă primul ministru nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupției. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupți și devine primul responsabil că nu a acționat când trebuia”, a afirmat șeful statului.