Ponta îi sugerează lui Băsescu să accepte noii șefi de la DNA și Parchetul General: „Și Kovesi a avut aviz negativ de la CSM”

Publicat: 26 11. 2012, 14:26
Actualizat: 02 08. 2014, 22:19

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că audierea celor propuși de ministrul Justiției pentru DNA și Parchet a fost o „mascaradă”, menționând că șeful statului a mai numit procurori cu aviz negativ de la CSM, respectiv pe Laura Codruța Kovesi.

„Doamna ministru a făcut două propuneri, într-o audiere mascaradă au fost respinse, președintele trebuie să se pronunțe. Am auzit că nu poate să numească domnul președinte pe cineva la care CSM a dat aviz negativ, și am zis «Ei, aș… Dar doamna Kovesi a avut aviz negativ»”, a susținut Ponta.

El a fost completat de președintele PNL, Crin Antonescu: „Nu era CSM-ul bun atunci”.

„Atunci era CSM-ul rău, acum e CSM-ul bun..”, a continuat premierul, precizând ironic că se așteaptă să fie anchetat de inspecția judiciară a CSM pentru aceste declarații.

Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie și a lui Tiberiu Nițu la conducerea DNA, respectiv în funcția de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” și unul favorabil, acesta aparținând ministrului Justiției, Mona Pivniceru.

Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparținând șefului statului.

În 13 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a spus, într-o emisiune televizată, că nu știe ce va face în cazul respingerii propunerilor sale pentru funcțiile de procuror general al României și procuror șef al DNA, dar că „probabil” îi va desemna pe următorii doi în ordinea nominalizărilor pe care le-a făcut: Elena Hach și Claudiu Dumitrescu.