Execuția bugetară din trimestrul I este mulțumitoare și poate conduce, pe baza datelor și pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, spune premierul Ponta.
„Avem colectări mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 și cheltuieli mai mici. Deocamdată, sunt mulțumit pentru că, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem să punem în aplicarea scăderea cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale la angajator”, a spus Ponta.
El a precizat că impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scăderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansată de președintele Traian Băsescu, de 5,5 miliarde lei, reprezintă impactul pe un an întreg, Ponta apreciind că Băsescu este în general „Gică contra” doar pentru că această măsură este susținută de Guvern.
Ponta a arătat că cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasări, respectiv o colectare mai bună și reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.
„Este un obiectiv politic și, poate, un obiectiv economic, care poate duce la păstrarea acestui trend pozitiv de creștere economică. Dacă Băsescu este împotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer să fiu nici nu mă miră din moment ce el a fost cel care a tăiat salariile și pensiile și a mărit TVA, normal că nu vrea nici reducerea CAS. Asta e gândirea lui economică”, a adăugat Ponta.
Președintele Traian Băsescu a declarat, dumunică, la o dezbatere a Fundației Mișcarea Populară, că nu este împotriva reducerii CAS cu 5 puncte, el menționând însă că nu este „suficient de inteligent” să înțeleagă de unde se va susține măsura, care înseamnă 5,5 miliarde.
Execuția bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie și 0,67% din PIB în perioada similară din 2013.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei în primul trimestru și reprezintă 7,4% din PIB. Față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finanțelor.
Surse guvernamentale au declarat recent că veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.
Creșteri față de primul trimestru din 2013 au fost înregistrate la încasările din impozitul pe profit (+235 milioane de lei), accize (+639 milioane de lei), contribuțiile de asigurări sociale (+587 milioane de lei).
Departamentul Economic, [email protected]