Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că nu candidează la alegerile prezidențiale de anul viitor, ci îl va susține pe Crin Antonescu, iar dacă liderii PSD îi vor cere să devină candidat înseamnă că nu mai este bun să ocupe poziția de prim-ministru, scenariu catalogat a fi improbabil.
Ponta a fost întrebat cum vede afirmațiile lui Adrian Năstase cu privire la existența în PSD a unei anumite presiuni pentru desemnarea unui candidat propriu la prezidențiale.
„Când vorbim de candidați, nu putem vorbi în general. Cine e candidatul la prezidențiale al PSD? Eu nu candidez, am un mandat de prim-ministru suficient de dificil, am o înțelegere absolut clară cu Crin Antonescu și mă țin de cuvânt. Înainte de a construi USL mi-am întrebat colegii: «Nu putem avea ambele funcții, și cea de președinte și cea de prim-ministru. Care credeți că e cea mai importantă funcție pentru PSD?». Absolut toți au spus funcția de prim-ministru. Liberalii s-au ținut de cuvânt, m-au sprijinit, m-au votat, sunt prim-ministru, același lucru se va întâmpla și în 2014”, a susținut Ponta.
El a fost întrebat ce poziție va avea dacă în vara anului viitor liderii PSD îi vor cere să devină candidat la prezidențiale.
„Asta înseamnă că vor să mă dea jos din funcția prim-ministru, nu? Pentru că, dacă PSD va avea candidatul la prezidențiale, funcția de prim-ministru aparține PNL. Nu mi se pare un scenariu probabil. Pentru mine nu e un lucru bun, pentru că înseamnă că nu mai sunt bun de prim-ministru și trebuie să fiu promovat”, a replicat Ponta.
În privința candidaturii pe liste separate la europarlamentare, liderul PSD a menționat că a știut de la început că se va candida separat, întrucât el a fost cel care a scris protocolul USL, unde nu este prevăzută candidatura comună.
Ponta a susținut că PSD are o miză mult mai mare decât liberalii, ALDE nefiind între primele două grupuri politice din Parlamentul European, existând o confruntare între PES și PPE pentru viitorul post de președinte al Comisiei Europene. În acest context, președintele PSD a menționat că luna viitoare va merge în Germania, pentru o acțiune electorală.
Premierul a fost întrebat dacă nu admite cele susținute de Adrian Năstase că rezultatul europarlamentarelor ar putea genera tensiuni între liderii PSD și PNL la nivel local.
„Îi calmăm noi, mai rău s-au certat cu candidaturile, nu cred că o să se certe acuma”, a replicat Ponta.
„Vreau să-i văd pe toți cei care conduc organizațiile PSD ce performanță electorală au singuri, pentru că unii mi-au spus «dom”le, dacă noi candidam nu știu unde, la Cluj sau la Călărași, câștigam și nu ne-ați dat voie, ați pus candidat de la PNL. Alții s-au ascuns sub pălăria USL și au zis că dacă scria USL câștiga oricine. Așa încât eu, în mai (2014, n.r.), voi ști exact care este valoarea politică a fiecărei organizații a PSD (…) E un test foarte important”, a mai spus liderul PSD.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, sâmbătă seară, că în PSD există o „anumită presiune” pentru desemnarea unui candidat propriu la alegerile prezidențiale, precizând că în acest caz PNL ar putea obține poziția de premier, dar europarlamentarele se dovedesc mai importante pentru partide.
„Există o anumită presiune, inclusiv din partea… în interiorul PSD pentru ca PSD să aibă un candidat propriu (la alegerile prezidențiale – n.r.). Evident că acest lucru ar crea o foarte mare nervozitate în zona liberală. Poate că liberalii, unii dintre ei, și-ar dori acest lucru, pentru că în felul ăsta, dacă PSD ar da președintele, atunci conform înțelegerii (protocolul USL – n.r.) ei ar avea șeful Guvernului. Dar chestiunea asta ar crea o foarte mare nemulțumire, evident, la nivelul lui Crin Antonescu”, a declarat Năstase într-o emisiune la Antena 3.
Totodată, el a susținut că decizia privind candidaturile pe liste separate la europarlamentare arată că aceste alegeri sunt mai importante decât cele prezidențiale.
„Partidele trebuie să se hotărască în definitiv care sunt alegerile cele mai importante. Sunt alegerile europarlamentare, sunt alegerile prezidențiale? (…) Din punctul meu de vedere, dacă alegerile prezidențiale erau considerate cele mai importante, tocmai pentru a finaliza schimbările în cadrul regimului Băsescu, atunci la europarlamentare ar fi trebuit să se meargă împreună, pentru că rezultatele de la europarlamentare vor determina tot felul de tensiuni la nivel local”, a susținut Năstase.
Fostul lider al PSD a pledat pentru păstrarea unității USL cel puțin până la momentul alegerilor prezidențiale de anul viitor.