Prima pagină » Știri politice » Ponta îl readuce pe Băsescu la Curtea Constituțională pentru modul „discreționar și arbitrar” în care colaborează cu Guvernul. DOCUMENT

Ponta îl readuce pe Băsescu la Curtea Constituțională pentru modul „discreționar și arbitrar” în care colaborează cu Guvernul. DOCUMENT

Premierul Victor Ponta a redactat o scrisoare în care îl reclamă pe președintele Traian Băsescu la Curtea Constituțională pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea CE din această săptămână, au declarat surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a redactat o scrisoare în care îl reclamă pe președintele Traian Băsescu la Curtea Constituțională pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea CE din această săptămână, au declarat surse oficiale. Ulterior, Guvernul a făcut public și conținutul scrisorii.

SCRISOAREA ADRESATĂ DE PREMIERUL V. PONTA CURȚII CONSITUȚIONALE

Șeful Guvernului cere judecătorilor Curții să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de faptul că șeful statului își „arogă atribuții și competențe” care aparțin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susținute de către Guvern, au arătat sursele citate pentru MEDIAFAX.

Premierul nu contestă dreptul președintelui de a reprezenta România, ci modul „discreționar și arbitrar” în care a ales să colaboreze cu Guvernul și Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat și fără să se consulte cu aceste instituții.

El cere Curții să constate că președintele trebuia să delege prim-ministrului atribuțiile de reprezentare a țării la reuniunea Consiliului European din această săptămână, cu argumentul că problemele de pe agendă țin în totalitate de atribuțiile Guvernului, și arată că în Constituție nu există prevederi care să confere „dreptul exclusiv” al președintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, având în vedere obligațiile constituționale, hotărârea CC, dar și tematica reuniunii, căreia, datorită experienței în probleme europene, îi va „face față mult mai bine”.

Șeful statului a precizat, în conferința de presă susținută luni la Palatul Cotroceni, că i-a răspuns premierului Victor Ponta că nu îi dă mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie și că va participa el.

„Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi, l-am anunțat că nu îi dau mandat de participare. Voi participa eu, având în vedere obligațiile constituționale, pe de o parte, hotărârea Curții Constituționale, pe de altă parte, dar și tematica căreia, cu certitudine, datorită experienței pe care o am în probleme europene, îi voi face față mult mai bine”, a anunțat președintele.

El a adăugat: „Am avut cu dânsul o experiență, când l-am trimis la Consiliul pe Energie și nu a putut susține Nabucco”.

Șeful statului s-a referit și la faptul că premierul „s-a plâns la Parlament că nu i-a dat mandat de participare la Consiliu”.

„Vreau să fie foarte clar, președintele României nu are nevoie, în mod legal, de mandat de la prim-ministru, nici măcar nu poate funcționa așa ierarhia în stat”, a precizat Băsescu.

El adăugat că, din practica de până acum, a luat un punct de vedere de la Guvern, care este aprobat de premier.

„În acest sens, îl informez pe premier că pe 19 iunie, Ministerului de Externe i-a fost adresată o scrisoare în care se solicita punctul de vedere al Guvernului, pe toată tematica de dezbatare a Consiliului European. Acest punct de vedere trebuie aprobat de primul-ministru, în așa fel încât, în cazul în care președintele și premierul au puncte de vedere diferite, să le putem armoniza. Dar, repet, mandatul Guvernului nu e imperativ pentru președinte”, a spus Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu în cursul zilei, șeful statului transmițându-i că nu îi dă mandat pentru Consiliul European, unde va merge el.

Ponta a spus că, în aceste condiții, România are o poziție foarte slabă pentru că nominalizarea comisarului european o face Guvernul, conform legii românești și regulamentelor europene.

„Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să gândească la ce e mai bine pentru țară. Cel mai bine pentru țară ar fi fost să avem un acord președinte-premier și să negociem în interesul României. Nu a fost posibil. Eu am încercat acest lucru, am discutat și azi cu președintele, am luat act de decizia domniei sale”, a spus Ponta.

Ponta a susținut că Traian Băsescu nu l-a informat în legătură cu portofoliul pe care îl va cere.

„Am purtat discuția azi cu președintele în acest sens, a spus că e treaba domniei sale ce va propune și ne va informa după aceea”, a adăugat Ponta.

Premierul a susținut că, dacă ar negocia el, ar preciza foarte clar că România are ca prioritate păstrarea portofoliului Agriculturii.

Ponta a mai susținut că Traian Băsescu, când va merge joi la Bruxelles, nu va fi întrebat de nimeni nimic.

„Nu-l consideră nimeni un partener. Este vorba despre Comisie, care și va începe activitatea în noiembrie 2014, când domnul Băsescu, cel mai târziu, va pleca din funcție. Avem o poziție de negociere foarte slabă, dincolo de faptul că toți liderii europeni știu în ce situație politică se află președintele țării”, a mai spus Ponta.

În iunie, 2012, după ce Ministerul de Externe a transmis la Comisia Europeană componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European, care îi includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca șef al delegației, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene, nu și pe președintele Traian Băsescu, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic de natură constituțională privind reprezentarea României la Consiliul European.

Președintele a atras atunci atenția că participarea la Consiliul European fără mandat din partea șefului statului echivalează juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui.

Anterior, Parlamentul adoptase o Declarație în care arăta că România este reprezentată la Consiliul European din 28-29 iunie de către primul-ministru.

Curtea Constituțională a decis însă, cu majoritate de voturi, că președintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de șef al statului, această atribuție putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

La acel moment, premierul Victor Ponta a declarat că va respecta în egală măsură atât decizia Parlamentului, cât și hotărârea Curții Constituționale în cazul participării la reuniunile Consiliului European, adăugând însă că „cea mai legitimă” instituție este totuși Parlamentul.

Citește și