Ponta: În România nu se adoptă nicio decizie că te ia DNA-ul

Publicat: 19 02. 2013, 10:00
Actualizat: 30 03. 2019, 14:29

Premierul Ponta susține că proiectele UE sunt blocate deoarece directorii cu atribuții nu adoptă nicio decizie „ca să nu îi ia DNA-ul” și a afirmat că și în Guvern există astfel de discuții, adăugând că DNA, care trebuia să se ocupe de marea corupție, nu face de fapt nimic încercând să acopere totul.

„Este un lucru extrem de pervers: încerc și îmi sparg capul cu noul ministru Teodorovici, cu noul șef de la ANRMAP, să găsesc de ce se blochează tot timpul fonduri europene, licitații. Am făcut o sută de instituții, toate controlează. În final, când întreb „Ce faceți?” – „Nu știm cum, că dacă dăm, ne ia DNA-ul”. Deci, în România nu se ia nicio decizie că te ia DNA-ul. Bun, DNA-ul te ia dacă faci ceva ilegal. Sunt discuții și în ședinta de Guvern: „Nu putem să facem”. „Păi noi suntem Guvernul, dăm hotărâri…” „Păi da, dar apoi vine DNA-ul…”, a relatat Ponta la Realitatea TV.

El a ținut totodată să precizeze că DNA, care a fost gândită ca o instituție de combatere a marii corupții, a ajuns să ancheteze orice șef de filială a unui partid politic de comună, iar practic nu se mai ocupă de nimic deoarece nu dispune de suficienți procurori.

„E și o problemă obiectivă, pe care am discutat-o cu secția de procurori, când m-au invitat: din dorința de a acumula totul la DNA – că l-am intrebat pe Morar: „Domnule, cum a ajuns DNA să ancheteze la referendum cine a votat?” și mi-a explicat un lucru care îmi scăpase din punct de vedere juridic: orice lider politic, șef la filiala PSD, PDL sau PNL din comuna cea mai mică, doar pentru că e membru de partid este anchetat de DNA, ceea ce e o prostie. DNA a fost construit pentru marea corupție, nu ca să găsești corupția șefului de partid de la Dâlga (…) DNA, care a pornit de la ideea că va combate marea corupție – miniștri, parlamentari, președinți – a ajuns să fie acum o chestie care le face pe toate și, de fapt, nu mai face nimic, pentru că n-ai cum, cu câteva zeci de procurori, să anchetezi toată România”, a spus Ponta.

Premierul a mai arătat că și în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii există o mare problemă, în care judecătorii votează împotriva altora, această „cea mai gravă criză din justiție” nefiind însă menționată în raportul MCV.