Prima pagină » Știri politice » Ponta în Washington Post: Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale

Ponta în Washington Post: Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale

Ponta în Washington Post: Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale
România a avut o reacție de moment "nu foarte bine gândită" la criza economică, însă a trecut la un plan "mai inteligent", de echilibru între disciplina bugetară și creșterea economică, scrie premierul Victor Ponta într-o opinie publicată în cotidianul american Washington Post.

România a avut o reacție de moment „nu foarte bine gândită” la criza economică, însă a trecut la un plan „mai inteligent”, de echilibru între disciplina bugetară și creșterea economică, scrie premierul Victor Ponta într-o opinie publicată în cotidianul american Washington Post.

„Pe 6 noiembrie, alegătorii din Statele Unite au transmis liderilor lor un mesaj privind viitoarea direcție economică a Americii. Europa trece în prezent printr-un proces similar, fiecare țară în parte. În România au loc alegeri legislative duminică”, scrie premierul în deschiderea articolului.

Realegerea președintelui Barack Obama în noiembrie a reprezentat o victorie a principiilor consolidării fiscale și creșterii economice inteligente. Tot mai mulți europeni își exprimă, de asemenea, dorința pentru aceste politici, scrie premierul.

„România a fost una dintre țările din Europa cel mai puternic lovite de criza economică. Programul de austeritate pus în aplicare la momentul respectiv a fost un răspuns de moment și nu foarte bine calculat, cu un impact social și economic devastator asupra economiei. Profesorii și doctorii au fost trecuți la niveluri de salarizare mai scăzute decât cele pentru muncitorii necalificați, iar România s-a confruntat cu o emigrație masivă a clasei de mijloc”, afirmă el.

Uniunea Social Liberală (USL) a venit la guvernare în mai și a prioritizat imediat un plan sustenabil de acțiune bazat pe creștere inteligentă, incluzivă, cu un echilibru potrivit între disciplina bugetară strictă și recuperarea economică, între creștere și dezvoltare socială, potrivit sursei citate.

„Guvernul nostru rămâne ferm angajat în privința echilibrării bugetului și consolidării bugetare. Datoria guvernamentală a scăzut începând din mai și am redus deficitul bugetar de la 4,1% din PIB anul trecut la 2,2% din PIB pentru acest an. Ambii indicatori au fost apreciați de Fondul Monetar Internațional. În același timp, am pus în aplicare măsuri de susținere a companiilor, vizând susținerea creșterii și crearea de locuri de muncă. Am reformat rambursările de TVA pentru a ajuta afacerile mici, am redus evaziunea fiscală și am început să abordăm unele dintre cele mai bine protejate și mai întunecate aranjamente financiare ale țării. Taxele au rămas scăzute și, parte a pachetului de reforme economice, am planificat noi scutiri de taxe pentru companii, pentru a promova investițiile și crearea de locuri de muncă. Am reușit toate acestea în contextul unui climat economic european care pare să se fi înrăutățit”, afirmă Ponta.

Europa a înregistrat o amplificare a frustrării populației în privința eșecului austerității de a asigura echilibre fiscale solide și locuri de muncă. Alegătorii din Danemarca, Franța, Olanda, Lituania și România și-au pus încrederea în guverne pro-UE, progresive, cu programe economice precum al României, respingând politica populistă bazată pe xenofobie și protecționism, scrie premierul.

„Consensul internațional, cu suportul unor susținători precum FMI, a început deja să avertizeze asupra consecințelor pe care le va avea prea multă austeritate asupra unei Europe deja într-o situație dificilă – prelungind criza în loc să faciliteze o rezolvare. După cum a afirmat recent directorul FMI, Christine Lagarde, ne aflăm pe o «cărare îngustă» între riscurile datoriei și recesiune, dar «fără creștere, viitorul economiei globale este în pericol»”, spune șeful executivului de la București.

Altă lecție importantă pe care o învață atât Statele Unite cât și Europa este că, în fața unor provocări economice dificile, este imperativ să te asiguri că voința populației se află pe primul plan. La Washington, Democrații și Republicanii încearcă să găsească cele mai bune alternative de reducere a deficitului bugetar pentru a evita activarea automată la începutul anului următor a unui set de reduceri de cheltuieli și majorări de taxe. În România, partidele de centru-stânga și centru-dreapta au format o coaliție, lăsând deoparte diferențele ideologice pentru a construi împreună un proiect pentru România.

„Ambele maluri ale Atlanticului au înregistrat efecte devastatoare ale recesiunii globale și căutarea identității generată în rândul partidelor politice. Atât eu cât și partenerii mei de coaliție așteptăm cu nerăbdare votul de duminică și suntem optimiști că poporul român va susține guvernul nostru și va continua pe calea reformei. Când vor face acest lucru, una dintre prioritățile noastre va fi să contribuim la o Europă mai integrată și prosperă, precum și să întărim parteneriatul strategic cu Statele Unite” încheie premierul.

Autor

Citește și