Prima pagină » Știri politice » Ponta justifică decizia lui Nițu de revocare a procurorului care a instrumentat dosarul Dragnea: „Papici a făcut dosare politice. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii?”

Ponta justifică decizia lui Nițu de revocare a procurorului care a instrumentat dosarul Dragnea: „Papici a făcut dosare politice. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii?”

Ponta justifică decizia lui Nițu de revocare a procurorului care a instrumentat dosarul Dragnea:

La doar câteva ore după ce procurorul general Tiberiu Nițu l-a înlocuit pe Lucian Papici, procurorul care a instrumentat dosarul Dragnea, premierul Victor Ponta a fost cel care a explicat decizia, susținând că Papici este un „băsist” care a făcut dosare politice împreună cu fostul șef al DNA, Daniel Morar.

„Nu știu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Și lui Băsescu îi expriră mandatul, ce facem îi ținem pe toți la nesfârșit? Că moare țara fără ei, să mai facă și ei un dosar. Că șefi din ăștia puși de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă și el procuror simplu, că nu s-a născut șef. S-a terminat și dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa și la revedere. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susțin că Daniel Moraru, cu Papici și cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii și i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliție politică. Am spus-o și o spun mereu. Să se supere Macovei și mama lui Macovei”, a spus Ponta la România TV.

 

Șeful Secției I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcție a fost reînnoită acum o săptămână, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Nițu. Miercuri, la ora 17.09, Nițu a informat Direcția Națională Anticorupție (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca șef al Secției I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcția este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de șase luni.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Succesoarea acestuia, Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul șef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiției pe Dan Voiculescu și pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Papici și Alexandru au anchetat sau coordonat investigarea unor dosare precum cele ale fostului premier Adrian Năstase, rețeaua Voicu și dosarul Valiza – Gigi Becali.

 De ce e cercetat Dragnea

Procurorii au început urmărirea penală față de Nicolae Liviu Dragnea, pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Liviu Dragnea, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Astfel, Dragnea ar fi inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

„În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă”, preciza DNA.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine și recomandări cu conținut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanți, mai arătau procurorii.

Citește și