Premierul Victor Ponta a anunțat că i-a solicitat ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să meargă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și să discute despre eventuale modificări la Codul penal, amintind însă că documentul a fost aprobat de Guvernul Boc și promulgat de președintele Băsescu.
„Nu știu exact, o să discut cu ministrul Justiției, i-am cerut astăzi să meargă la CSM și să discute cu CSM-ul și o să aștept propunerile domniilor lor, dar vreau în același timp, pentru opinia publică, să avem răspunsul la două întrebări: În primul rând, Codul penal este un cod bun sau rău ? Pentru că, dacă este rău, atunci președintele Băsescu l-a promulgat, primul-ministru Boc și-a angajat răspunderea și ministrul Justiției, domnul Predoiu, este cel care l-a finalizat. Dacă este un cod rău, vreau să știm care să îi sancționăm pe cei trei: domnul Băsescu, domnul Boc și domnul Predoiu. Dacă nu, iarăși să știm, să-i lăudăm. Doi: Codul penal a fost adoptat în 2009 în această formă, au trecut cinci ani de atunci. Asta nu-i treabă decât românească, să constați cu o zi înainte după cinci ani că ceva nu e bine. După ce primesc răspunsul la aceste două întrebări, pot să-i laud pe domnul Băsescu, domnul Boc și domnul Predoiu pentru Codul penal sau pot să le transmit criticile. Nu este un Cod adoptat de Guvernul pe care îl conduc”, a spus Ponta.
El a adăugat că obligația România de a aplica de la 1 februarie acest Cod este menționată și în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) Pe justiție cu Comisia Europeană, inclusiv în ultimul raport MCV.
Promovarea unui act normativ privind modificarea noilor coduri penal și de procedură penală, care vor intra în vigoare din 1 februarie, ar putea fi discutată joi, de CSM, membrii Consiliului urmând să decidă dacă ordinea de zi a ședinței Plenului va fi suplimentată cu acest punct.
Solicitarea de suplimentare a ordinii de zi a ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost formulată de judecătorul Horațius Dumbravă, care, în numele CSM, a cerut Guvernului, prin ministrul Justiției, inițierea „de urgență” a unui act normativ, pentru a repara posibile disfuncționalități ale noilor coduri, cum ar fi problema legată de interceptări, care nu vor mai fi făcute decât cu anunțarea, în prealabil, a persoanei căreia urmează să i se asculte telefonul.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a fost de acord cu această propunere și a precizat că trebuie să se țină cont și de soluțiile transmise, în toamna anului trecut, de CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public și de instanțele din țară.
Proiectul de act normativ ar avea rolul de a clarifica unele modificări aduse de noile coduri penal și de procedură penală.
Membrii CSM urmează să decidă dacă ordinea de zi a Plenului va fi suplimentată cu acest punct.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu știe dacă este constituțional ca Guvernul să modifice Codul penal și Codul de procedură penală prin ordonanță de urgență, ci că pot fi luate în discuție propuneri ale CSM, dar la nivelul Parlamentului, pentru a fi aprobate prin lege.
„Cum să modificăm, dom’ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio ședință de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituțional să modificăm prin ordonanță de urgență”, a răspuns Ponta întrebat de jurnaliști dacă Guvernul va introduce modificăi prin ordonanță de urgență.
Întrebat dacă vor fi totuși introduse modificări chiar și după 1 februarie, premierul a arătat că joi se discută la Consiliul Superior al Magistraturii o serie de modificări, care pot fi luate, până la urmă, în discuție, dar abia peste o săptămână și dacă CSM dorește acest lucru.
„Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituțional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice”, a adăugat Ponta.
El a precizat că, legat de acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare și a presei, există deja un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului.
Întrebat de ce a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, că este posibil ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal, Ponta a reluat ideea că, joi, este o ședință la CSM.
„Noi nu modificăm absolut nimic decât ce vrea…”, a completat Ponta, referindu-se la CSM.
El a exclus însă posibilitatea ca Guvernul să se reunească într-o nouă ședință, până la 1 februarie, pentru a modifica textul Codului penal, iar despre varianta unor modificări care să fie aprobate săptămâna viitoare a comentat în final : „Nu știu, să vedem. În primul rând, să spună CSM-ul, celalalte structuri și, probabil, în Parlament, nu prin ordonanță de urgență”.
La sfârșitul anului trecut, premierul anunța că Guvernul poate emite o ordonanță de urgență care să modifice Codul Penal, așa cum solicită DNA, numai după ce ministrul Justiției va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți, Parchetului și Comisiei Europene și toată lumea este de acord.
„În primul rând, în vacanța Parlamentului nu se pot emite ordonanțe de urgență. Doi: în măsura în care sunt necesare modificări la Codul Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, poate fi adoptată o ordonanță de urgență numai în ultima săptămână din ianuarie, cu cinci zile înainte de 1 februarie. Ministrului Justiției i-am cerut ca, dacă are vreo modificare, să meargă și să aibă discuții foarte clare cu CSM, cu ICCJ, cu Parchetul General, să traducă modificările și să le trimită la Comisie, ca să nu mai apară discuții și interpretări. În măsura în care toată lumea este de acord, evident că vom adopta; dacă nu este toată lumea de acord, nu adoptăm nimic prin ordonanță de urgență”, a explicat atunci Ponta.
Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Codruța Kovesi, declara atunci, la Gândul Live, că o prevedere din noul Cod de procedură penală va face „inutile” interceptările, în condițiile în care, înainte de a se obține autorizație pentru acestea, persoana vizată în anchetă va trebui înștiințată că este urmărită penal.
Kovesi a mai spus că a solicitat ministrului Justiției modificarea acestui act normativ, menționând că, deocamdată, nu a primit un răspuns în acest sens.
De asemenea, în ianuarie, Ponta declara că Guvernul este pregătit să modifice prin ordonanță de urgență noul Cod Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare și a presei.
În ședința de miercuri a Guvernului, însă, prima din această lună în care au putut fi aprobate ordonanțe de urgență, premierul Ponta nu a mai făcut nicio referire la astfel de modificări.
El a anunțat că noul Cod penal și Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie și i-a cerut ministrului Justiției să spună ” pe parcurs” dacă este nevoie de vreo intervenție a Executivului.
„Sâmbătă ( 1 februarie-n.r.), intră în vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, și Codul de procedură penală. Sper să nu fim în situația penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc și fostul ministru al Justiției, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu. Eu, sincer, cred că sistemul de justiție este pregătit, că sunt coduri moderne și orice fel de probleme în aplicare la început…Așa a fost și la Procedura Civilă și a mers. Și atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbușește țara, nu s-a prăbușit, dimpotrivă. Cred că au avut un efect pozitiv”, a spus Ponta.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, i-a spus că au fost foarte multe proiecte de pregătire cu Institutul Național al Magistraturii și Consiliului Superior al Magistraturii, iar în ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea a patru coduri. El a adăugat că sunt lucruri care vin de foarte mult timp în urmă și că dispozițiile Codului penal nu presupun o infrastructură în plus, ca la celelalte două coduri, ci doar o „rearanjare a resurselor” în cadrul sistemului.
După ce a ascultat explicațiile ministrului Justiției, premierul a reiterat faptul că cele două coduri vor intra în vigoare.
„Oricum, intră în vigoare, e trecut și în MCV ca obiectiv, intrarea în vigoare la 1 februarie, și dacă apar probleme pe parcurs, doar la inițiativa CSM, a Înaltei Curți, a Parchetului General, veniți și spuneți de ce este nevoie, dar important e că nu mai amânăm, că nu mai putem să amânăm, după patru ani ar fi total neserios”, i-a spus Ponta ministrului Justiției.
Ministrul Robert Cazanciuc anunța, în 22 ianuarie, că instituția pe care o conduce pregătește un pachet de acte normative ce au rolul de a sprijini sistemul judiciar pentru intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal și de procedură penală, lucru care însă nu s-a întâmplat până joi.
Ministrul Justiției arăta că pachetul de acte normative are rolul de a face procesul de după 1 februarie 2014 mai ușor de aplicat, astfel încât lucrurile să fie mai puțin interpretabile.