Ponta: „La bilanțul DNA a fost așa, o mică păcăleală”. Ministrul Finanțelor anunță înființarea unei noi agenții guvernamentale pentru recuperarea prejudiciilor
Imaginea celor 310 milioane de euro – prejudicii demonstrate de procurori în dosare de corupție – care ar putea reveni statului din care, însă, ANAF a recuperat doar 10%, așa cum a fost conturată de Laura Codruța Kovesi și de președintele Klaus Iohannis la bilanțul recent al DNA, ar fi reprezentat, susține premierul Victor Ponta, „o mică păcăleală”. „A fost așa, o mică păcăleală. N-ați aflat și de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar în proporție de 10%, n.red.). Ne trebuie hotărâri definitive și irevocabile”, a justificat Ponta rezultatele obținute de Fisc în 2014.
Observația premierului într-un interviu acordat în această seară RTV vine la o săptămână după ședința de bilanț a DNA la care era, de asemenea, prezent. La acel moment, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a arătat că „hotărârile judecătorești definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decit în 2013″. „Dacă ar fi executate, e mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an”, a adăugat șefa DNA. Premierul nu a polemizat la acel moment în legătură cu statistica , replicând doar că, dacă eforturile procurorilor s-ar mări în direcția combaterii evaziunii fiscale, s-ar putea asigura fondul de salarii pentru întreg personalul bugetar.
Invitat marți seara la RTV alături de minitrul Finanțelor, Darius Vâlcov, Ponta a anunțat că acesta va prezenta în Guvern o situație detaliată a recuperării prejudiciilor și că intenționează să înființeze o nouă instituție care să se ocupe doar de recuperarea acestor prejudicii. „Vom dezvolta o Agenție, după modelul francez. Va fi Agenție de recuperare a acestor prejudicii care va funcționa în subordinea Ministerului Justițuiei”, a spus Vâlcov.
Ministerul pe care îl conduce a fost criticat public de Iohannis la aceeași ședință de bilanț pentru inefciență. „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opțională pentru autoritățile statului. Reflectă eficiența luptei anticorupției și descurajează femomentul. Situația în prezent – 10% prejudicii recuperate de Ministeriul Finanțelor – este pur și simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă și solicit factorilor de decizie să ia în serios această problemă”, spunea, pe 24 februarie, președintele.