Ponta la Bookfest. Legenda chinezească pe care ar vrea s-o vadă aplicată în România. PLUS: cum a calculat numărul tinerilor PSD-iști la o vizită în China – „Am umflat, am dublat și am zis 80.000”

Publicat: 03 06. 2012, 13:48
Actualizat: 05 06. 2012, 17:05

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Bookfest, cu ocazia lansării cărții lui Henry Kissinger „Despre China”, că în acest moment „un sfert din lumea în care trăim este China”, ca importanță în privința „dezvoltării noastre”.

Ponta a declarat, la momentul prezentării cărții lui Kissinger, tradusă în limba română, că realizează „o premieră, un politician care vorbește despre o carte pe care chiar a citit-o”. El a menționat că a parcurs cartea la o săptămână de la apariție, în limba engleză, însă nu a citit-o în forma tipărită, ci de pe tabletă.

„Cred că cineva care trăiește în secolul 21, fie că e om politic, fie că este o simplă persoană care cumpără toate acele bunuri care se produc din ce în ce mai mult în China decât în orice parte a lumii, deci cred că orice om care trăiește în secolul 21 trebuie să fie interesat de China, pentru că lumea în acest moment, un sfert din lumea în care trăim este China – nu doar ca populație, ci ca importanță pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea noastră”, a susținut Ponta.

El a relatat inclusiv un episod din momentul în care a vizitat o fabrică de mașini din Japonia, la Yokohama, unde a primit o machetă a unei mașini, pe care a descoperit eticheta „made în China”.

În plus, Ponta a povestit despre o veche legendă chinezească, despre un bătrân care nu avea suficient pământ pentru copii săi. În consecință, acesta s-ar fi apucat să împingă muntele, iar zeii, văzând cât de mult muncește pentru ideea sa, s-au hotărât și au mutat ei munții mai departe. „Mi-ar plăcea să văd și în țara noastră că la un moment dat vom reuși să împingem – sigur, la figurat – munții și să nu ne dăm bătuți de câte ori vedem că această sarcină e dificilă”, a adăugat Ponta.

Mai mult, prim-ministrul a povestit inclusiv un moment în care a „umflat” numărul membrilor organizației de tineret a PSD, din momentul în care era lider al acestora și a avut o întrevedere cu liderul organizației similare din China. „Am calculat rapid, am mai umflat, am mai dublat și am zis: cred că sunt vreo 80 de mii de tineri. Era epoca cu PSD – 600 de mii, și am zis că e credibilă cifra. Și mi-a zis în continuare: Bravo, la mine sunt 72 de milioane. Dincolo de asta, în fiecare an în China termină 18 milioane de tineri fie liceul, fie facultatea, cărora trebuie să le fie găsite locuri de muncă. Așa încât avantajele și dezavantajele dimensiunilor Chinei sunt foarte greu de evaluat și în mod sigur în fiecare an lucrurile se schimbă”, a mai apreciat premierul.

Andi Manciu, andi.manciu@mediafax.ro