Ponta, la inundații. Episodul 2, fără barcă: „Liviu, rămâi aicea, da? Eu tre’ să merg la București să fac rost de bani”
După descinderea recentă în Teleorman cu barca pneumatică trasă de pompieri în apa de 30 de centimetri, premierul Victor Ponta a inspectat astăzi localitățile inundate din Mehedinți, schimbând substanțial tactica. Cu apele retrase deja după codul roșu de viitură, Ponta a intrat în trei case, a evaluat câteva șanțuri și a trasat sarcini precise.
„Domnul Dragnea rămâne aici și astăzi și mâine”, a anunțat ferm, dându-i vicepremierului Liviu Dragnea atribuții sporite, de la a stabili cine a făcut drumul județean până la însoțirea muncitorilor care au de reparat o punte în sat.
Operațiunea „puntea”. Dragnea: „Merg eu cu Apele Române”
După ce i-a dat în fața camerelor lista îndatoririlor, Ponta i-a cerut și lui Dragnea părerea. „Liviu, rămâi aicea, da?”, motivând că personal nu a venit decât să vadă „cu ochii săi ce au pățit oamenii”, fiind prins la Guvern: „Îl las pe domnul Dragnea, eu tre’ să ajung la București să fac rost de bani”.
Oficial, Victor Ponta a luat, la prânz, o pauză din campania electorală, pentru a se ocupa de inundații. La fața locului, premierulnu s-a dat însă înapoi de la o demonstrație despre implicarea la nivel înalt în reabilitarea unei punți dacă rugămintea vine de la o femeie în vârstă în fața camerelor de luat vederi.
„Mamaie”, a luat Ponta de după umeri o bătrână, venită să se plângă de podul șubrezit, „cei de la Apele Române fac puntea mâine”. Din spatele prim-ministrului, vicepremierul a sărit voluntar: „Merg eu cu ei!”
Așa cum arată în prima evaluare guvernamentală, estimarea pagubelor de la Gvardinița ajunge la 3 milioane de lei, bani destinați pentru regularizarea unui pârâu.
Apel către Băsescu: „Încetați campania electorală!”
Trei ore mai târziu, Ponta a făcut bilanțul inundațiilor de la Palatul Victoria, cerându-i președintelui Traian Băsescu să nu se mai implice în campanie și susținând că aceeași atutudine o vor avea și miniștrii, cel puțin în perioada inundațiilor.
„Nu am înregistrat niciun fel de pierdere a unei vieți omenești, iar pagubele materiale au fost reduse cât mai mult posibil. Sunt două concluzii importante. Din ce în ce mai mult și din ce în ce mai bine funcționează capacitatea de a reacționa în situații de urgență. Vorbesc de pompieri, Ambulanță, SMURD, prefecturi care au reacții rapide atunci când avem o situație de urgență”, a contabilizat premierul.
Nemulțumit de investițiile pentru prevenirea inundațiilor Ponta i-a trasat tot lui Dragnea sarcina de a stabili până în septembrie de câți bani are nevoie în bugetul pentru 2015 pentru a le relua. „Pe de altă parte însă, este din ce în ce mai clar că infrastructura pentru a preveni inundațiile, după anul 2005 a rămas o perioadă destul de lungă fără intervenție. Din acest motiv, mâine vom discuta în baza hărților de risc ca un grup de cloucru coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea să stabilească până în septembrie graficul și sistemul de prioritizare a investițiilor să putem include în bugetul pe 2015 banii. Altfel, reparăm locuințe și vin din nou inundații”, a comentat premierul.