Prima pagină » Economic » Ponta le cere miniștrilor reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul, bunurile și serviciile.UPDATE Ce economii s-ar face

Ponta le cere miniștrilor reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul, bunurile și serviciile.UPDATE Ce economii s-ar face

Ponta le cere miniștrilor reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul, bunurile și serviciile.UPDATE Ce economii s-ar face
Premierul Victor Ponta a cerut miniștrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul și a cheltuielilor cu bunuri și servicii, solicitarea fiind formulată în ședința de miercuri a Guvernului,

Posturile vacante din administrație nu au mai fost bugetate în acest an prin legea bugetului, astfel că reducerea cu 15% a costurilor de personal, solicitată de premierul Ponta, va putea fi operată prin tăieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizări sau prin cele două măsuri combinate. Reducerea de 15% presupune scăderea cheltuielilor bugetare cu circa 2,8 miliarde de euro.

„Fiecare ministru trebuie să decidă în perioada următoare cum va aplica reducerea de 15% a cheltuielilor cu bunurile și servicii, dar și a costurilor totale de personal. Posturile vacante din administrație nu au mai fost bugetate pentru acest an, astfel că reducerea cheltuielilor de personal va putea fi operată prin diminuarea fondurilor de salarii, prin scăderi ale numărului de personal sau prin combinarea acestor două măsuri”, au declarat agenției Mediafax surse guvernamentale.

Reducerea cu 15% presupune scăderea cheltuielilor cu 2,8 miliarde euro

În sectorul bugetar lucrează aproape 1,2 milioane de persoane. Cheltuielile de personal prevăzute în bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro la cursul luat în calcul la realizarea bugetului, de 4,5 lei/euro), iar cele cu bunurile și serviciile totalizează 37,2 miliarde de lei.

Astfel, reducerea cu 15% presupune scăderea cheltuielilor bugetare cu 12,5 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro).

Premierul Victor Ponta a cerut miniștrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul și a cheltuielilor cu bunuri și servicii, solicitarea fiind formulată în ședința de miercuri a Guvernului, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

„Această măsură nu implică neapărat disponibilizări de personal, ci urmărește o eficientizare a activității în administrație. Nu a fost stabilit un termen imediat, de 2-3 zile, deoarece mesajul va fi transmis în teritoriu, către structurile subordonate ministerelor”, au arătat, joi, sursele citate.

Acestea au mai afirmat că un nivel mare al cheltuielilor se înregistrează în administrație pentru consumabile și alte produse, precum și pentru servicii externalizate.

La sfârșitul anului trecut, premierul Ponta a transmis miniștrilor că au ocazia, prin restructurarea Guvernului în vederea stabilirii unei noi configurații, să constate care dintre instituțiile actuale au prea mulți funcționari angajați în ultimii ani ca o „sinecură politică” și nu fac nimic, pentru a se despărți de aceștia.

„Vor fi restructurări, reîmpărțiri ale portofoliilor, dar nu se sporește numărul de angajați nici măcar cu un singur om, dimpotrivă: aveți ocazia, prin aceste restructurări, acolo unde sunt oameni prea mulți, care nu fac nimic și au fost angajați în ultimii ani doar ca o sinecură politică, să le mulțumiți și să îi trimiteți la muncă. Nu se angajează niciun om, nu primiți niciun leu în plus la fondul de salarii”, a spus Ponta miniștrilor, în ședința de guvern.

Ulterior, șeful Guvernului a dispus înființarea unui comitet condus de vicepremierul Liviu Dragnea care să propună măsuri pentru „creșterea atractivității” funcției publice și eficientizarea utilizării resurselor umane în sectorul public, dar care va analiza și numărul de personal necesar administrație.

Noua structură a fost formată din miniștrii Finanțelor, Muncii, Justiției, Fondurilor Europene și Bugetului, incluzându-i și pe secretarul general al Guvernului și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Comitetul are ca atribuții analizarea Legii salarizării unitare, a Statutului funcționarului public și a Codului Muncii, în vederea identificării „constrângerilor și dificultăților în implementare”, analizarea numărului de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, identificarea domeniilor în care numărul de personal este insuficient, dar și dezvoltarea unui set de indicatori de performanță măsurabili în domeniul resurselor umane.

Comitetul analizează situația resurselor umane din fiecare minister, instituție și autoritate publică și va prezenta Guvernului informări periodice.

Premierul a declarat de mai multe ori că noua configurație a Guvernului nu va presupune creșterea numărului de personal și de buget în structurile centrale.

Ministerul Economiei va prezenta luni guvernului un plan de acțiune pentru reducerea cheltuielilor, a precizat pentru gândul Varujan Vosganian, ministrul de resort.

„Luni la prânz vom prezenta Ministerului Administrației modul în care Ministerul Economiei vede reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și de personal cu 15%”, a declarat Vosganian.

Citește și