Ponta: Leul nu trebuie salvat, s-a devalorizat mai puțin decât monedele unor economii mai puternice
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Leul nu trebuie salvat și că moneda națională s-a devalorizat cu 1,8%, un procent mai mic decât procentele cu care s-au devalorizat monedele unor economii mai puternice decât economia României.
„Leul nu trebuie salvat. Leul s-a devalorizat cu 1,8%. Zlotul, într-o economie mai puternică decât a României, în cea a Poloniei, s-a devalorizat cu 5%. Forintul s-a devalorizat mai mult decât Leul”, a declarat Ponta.
În ceea ce privește cursul de schimb, premierul a reiterat faptul că acesta ține de atribuțiile BNR.
„Am spus tot timpul că am încredere în capacitatea BNR, împreună cu ministrul de Finanțe, care provine tot de la BNR, de a lua toate măsurile necesare”, a spus Ponta.
El a precizat că România nu are o problemă specială, separată, ci are o problemă care există la nivelul UE.
„Vom dezbate în această săptămână cu șefii guvernelor din UE care sunt măsurile pe care Europa în ansamblu și implicit România trebuie să le ia alături de cele prevăzute în Tratatul de guvernanță fiscală și care înseamnă disciplină și austeritate bugetară, dar, alături de asta, măsuri concrete de creștere economică și de creare de locuri muncă”, a spus Ponta.
El a precizat că e foarte greu ca România să ia măsuri separat de restul Europei și a subliniat că principala preocupare a Guvernului este de a menține angajamentele cu instituțiile financiare internaționale și de a găsi măsuri de stimulare a economiei reale.
Cursul oscila în jur de 4,4750 lei/euro la începutul sesiunii de luni, în scădere față de vineri, când după închiderea sesiunii de la București paritatea a atins pe piețele externe un nou maxim istoric, de 4,5 lei/euro, potrivit dealerilor.
Cursul de referință publicată vineri de Banca Națională a României (BNR) a coborât la 4,4646 lei/euro, după ce joi a atins un maxim istoric, de 4,4662 lei/euro.
Pentru dolar, BNR a anunțat de asemenea un curs în scădere, cu 0,46 bani, la 3,5492 lei/dolar, de la 3,5538 unități joi, când a atins cel mai ridicat nivel începând cu 30 iunie 2010.
Referința pentru franc a scăzut cu 0,41 bani, de la 3,7195 lei/franc la 3,7154 lei/franc. În sesiunea de joi cursul s-a plasat la cel mai înalt nivel începând cu 5 septembrie 2011.
Băncile comerciale practicau luni dimineață dobânzi de 4,75% – 5,25% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, similare cu cele de vineri.