Victor Ponta a fost întrebat, vineri, la Reghin, unde a vizitat Fabrica de viori „Gliga”, despre posibilitatea înființării unui „Ținut Secuiesc” autonom care să cuprindă și acest oraș, transmite corespondentul Mediafax.
„Ce «Ținut Secuiesc» aveți la Reghin? Eu n-am auzit așa ceva. Ideea e următoarea: România e țara tuturor celor care locuiesc aici, români, maghiari, ce sunt ei, în al doilea rând, eu cred în conviețuire, nu cred în conflict, și în al treilea rând, când e vorba de sport (la Reghin funcționează și o școală de dans sportiv – n.r.), chiar nu cred în politică și în conflicte politice”, a spus Ponta.
Întrebat despre proiectul de autonomie anunțat de liderii UDMR, el a afirmat că aceștia „sunt și ei în campanie electorală”.
Premierul a subliniat că este convins că „lucrurile vor rămâne în logica lor normală”, mai ales că nu a avut niciodată o discuție pe această temă cu partenerii de guvernare de la UDMR, care nici nu i-au cerut așa ceva.
„Niciodată, nici nu s-a pus problema, ei nu ne-au cerut așa ceva și nu ne-au cerut nouă. E un proiect al lor politic. Nu a fost niciodată o asemenea discuție și am întotdeauna un negociator cu UDMR, pe domnul ministru al Apărării, din Harghita, domnul Dușa. Sunt convins că lucrurile vor rămâne în logica lor normală”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta se află, vineri, în județul Mureș, el urmând să viziteze barajul în construcție de la Răstolița și combinatul producător de îngrășăminte chimice Azomureș din Târgu Mureș.
Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, anunța, la sfârșitul lunii martie, că reprezentanții Uniunii vor promova un nou proiect legislativ pe tema autonomiei, „conform tuturor preceptelor democratice”, arătând că autonomia teritorială apare în programul Uniunii încă din 1993 și nu vede „care e problema” dacă se vine cu un nou proiect de lege pe acest subiect, în condițiile în care altele două, similare, au fost respinse „cu mare succes” de Parlament.
Ulterior, în 8 mai, președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că proiectul de autonomie al Uniunii va fi analizat de o comisie mixtă formată din câte trei reprezentanți ai UDMR și PCM și și-a exprimat speranța ca discuțiile să fie finalizate „cât mai repede” pentru ca documentul să poată fi prezentat.