Ponta neagă „orice fel de relații” cu personajul-cheie din dosarul Microsoft: „Regret că DNA nu m-a întrebat înainte. Ar fi stricat, sigur, un subiect frumos de început de campanie”
Cu câteva zile înainte de startul oficial al campaniei electorale, Victor Ponta a văzut nominalizarea sa în acest context drept un demers cu potențial electoral. „Mă justific în presă că m-a acuzat presa. DNA nu m-a acuzat de nimic. Nu e un document oficial, e ceva pe surse. L-a obținut Mediafax pe surse. M-am dus la birou să văd despre ce e vorba. Înțeleg că este o persoană anonimă care spune că am făcut un control și am primit calculatoare pentru TSD. Am verificat într-o oră. Nu s-a făcut niciodată în perioada 2000-2004 un control pe licențe. Nu mai eram șef al Corpului de Control în 2004. Iar TSD nu are personalitate juridică. Calculatoare a primit în 2002. S-a așteptat 12 ani, până în ziua dinaintea campaniei. Nu e normal să anunți presa, ca eu să mă justific în presă. Asta nu e justiție, asta e politică”, a replicat premierul, arătând că, în opinia sa, în rechizitoriul trimis astăzi Parlamentului apar „niște lucruri făcute cu destul de puțin profesionalism”.
Ponta și-a declarat însă întreaga disponibilitate de a le spune aceleași lucruri și procurorilor. „Dacă mă cheamă cei de la DNA, azi, mâine, le spun ce v-am spus și dumneavoastră. Regret că nu m-au întrebat înainte. Ar fi stricat un subiect frumos de început de campanie”, a spus premierul într-un interviu la Digi 24.
Primul său contraargument față de cele relalate de un martor nenominalizat în dosar este funcția sa oficială la acel moment și faptul că nu a avut niciodată de-a face cu achizții de licențe. „N-am avut niciun fel de relații cu Claudiu Florică. N-am avut niciodată de-a face cu licențe. Microsoft nu ținea de aquis-ul comunitar”, a spus Ponta, referindu-se la transferul său, în cursul anului 2004, de la Corpul de Control în funția de ministru pentru aquis-ul comunitar. Potrivit CV-ului său de la Camera Deputaților, acest transfer s-a oficializat în martie 2004, în timp ce martorul DNA invocă o întâlnire Ponta-Florică din 2004 pe care nu o plasează însă cu mai multă exactitate în timp.
Totodată, ca lider PSD, Ponta i-a apărat pe Ecaterina Andronescu și Alexandru Athanasiu, foști miniștri pentru care DNA cere începerea urmăririi penale cu acuzația de luare de mită. „Ca procuror, aș fi obligat dacă acuz pe cineva de luare de mită, ar trebui să spun cât a luat și de la cine. Doamna Andronescu, domnul Athanasiu sunt oameni cu o anumită reputație. Să fii într-o zi târât în noroi fără să te cheme nimeni să te întrebe dacă ai vreo legătură. Mi se pare un pic cam nedrept. Justiția să-și spună cuvântul și actele feroce de corupție ale doamnei Andronescu să fie pedepsite”, a comentat el, ironic.
În analiza sa, există două variante: „Varianta bună este că lucrurile se vor lămuri și cei vinovați vor plăti, varianta proastă e ca pe 16 noiembrie să nu mai intereseze pe nimeni de dosarul ăsta”, a sugerat, din nou, Ponta o potențială legătură între debutul campaniei și dosarul licențelor Microsoft.
Numele lui Victor Ponta apare, în cererea de înceere a urmăririi penale pe care procurorii au înaintat-o pe numele mai multor foști miniștri în dosarul licențelor Microsoft, citat într-o declarație de martor. Potrivit acestuia, actualul premier s-ar fi întâlnit în 2004, pe când era șef al Corpului de Control al Guvernului Năstase cu personajul-cheie în acest dosar, Claudiu Florică, reprezentant al Fijitsu și omul care ar fi direcționat, susțin procurorii, mita de peste 14 milioane de dolari în acest dosar. „În perioada 2003 – 2005, Claudiu Florică a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale și neoficiale pentru a fi reinclus în proiect, dar fără succes. Astfel, Claudiu Florică s-a întâlnit în primăvara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florică susținerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat și proiectul licențierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiția să renunțe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectului Sistemului Educațional Informatizat. Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcția de șef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase și a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educației și prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari și cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD”, se arată în documentul citat.