Ponta: Nu am relație tensionată cu Antonescu, trebuie dezbatere pe Roșia Montană

Publicat: 12 09. 2013, 01:52
Actualizat: 12 09. 2013, 13:10
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Antena 3, că nu are o relație tensionată cu Crin Antonescu, că este de acord cu afirmația acestuia privind necesitatea unei dezbateri în Parlament privind Roșia Montană, dar nu înțelege de ce acesta și-a exprimat poziția înainte de dezbatere.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Antena 3, că nu are o relație tensionată cu Crin Antonescu, că este de acord cu afirmația acestuia privind necesitatea unei dezbateri în Parlament privind Roșia Montană, dar nu înțelege de ce acesta și-a exprimat poziția înainte de dezbatere.

Premierul a arătat că în cazul proiectului de lege legat de Roșia Montană s-a supărat pe cei care nu au analizat datele Guvernului privind necesarul de investiții și despăgubirile pe care le pot cere acționarii companiei canadiene.

„M-am supărat pe cei care, înainte de se uita pe aceste hârtii, înainte de a-i chema și pe unii și pe alții, au zis: «Eu sunt contra!»”, a spus Ponta.

Întrebat dacă s-a supărat și pe Crin Antonescu, Ponta a răspuns: „Nu, nu neapărat. Primul care a fost, într-un mod oarecum extrem de demagogic, ca să spun direct, a fost Vasile Blaga. Primul care a ieșit a fost domnul Vasile Blaga, înțeleg în opoziție. Declarația domnului Antonescu – eu nu am spus că trebuie să voteze proiectul. Eu am spus un singur lucru pe care l-am discutat cu domnia sa vineri: hai să facem acea comisie, hai să ducem oamenii din piață sau din Roșia Montană în Parlament, să-i ascultăm, să punem toate aceste date și la final evident se ia o decizie prin vot”.

Ponta a spus că este de acord cu afirmația lui Antonescu privind necesitatea dezbaterii proiectului în Parlament.

Premierul a mai spus că este de acord cu faptul că el, ca șef al Guvernului, așa cum a spus Antonescu, trebuie să explice și să dea detalii despre proiect și despre poziția Guvernului pe acest subiect.

Ponta a mai spus că își asumă că declarația privind faptul că el respinge, ca deputat, proiectul, deși l-a trimis în Parlament, „poate a fost o greșeală”, precizând că va da toate explicațiile și va oferi lămuririle necesare.

„Am discutat despre aceste proiect de multe ori cu domnul Antonescu. Dar ceea ce domnia sa reproșează – de ce am zis că votez ca parlamentar – ar avea dreptate. Poate că a fost o greșeală din partea mea”, a declarat Ponta.

Premierul a mai spus că i se pare logic însă ca înainte de a lua o decizie politică să fie cunoscut și dezbătut proiectul, însă Vasile Blaga și apoi Crin Antonescu și-au anunțat poziția de respingere a legii.

„O dezbatere în ordinea logică este următoarea, întâi facem dezbatere, prezentăm toate aceste cifre, după care luăm o decizie. Din păcate decizia s-a luat deja. Domnul Blaga a anunțat sâmbătă că e împotrivă, neașteptând să vadă aceste documente, domnul Antonescu a anunțat luni”, a declarat premieru

El a susținut însă că nu are o relație tensionată cu liderul PNL.

„Nu se pune problema să am o relație tensionată cu Crin Antonescu”, a spus șeful Guvernului, menționând că îl consideră pe liderul liberal camarad, la fel ca pe Sorin Oprescu și pe Daniel Constantin.

Ponta a amintit că licența de exploatare la Roșia Montană a fost acordată de către fostul ministru PDL Radu Berceanu, pe vremea Guvernului Radu Vasile.

Potrivit premierului, Gabriel Resources a investit deja la Roșia Montană circa 550 milioane de dolari, bani care sigur, în cazul respingerii proiectului, vor fi ceruți Guvernului în instanță. Ponta a arătat că totalul investițiilor necesare la Roșia Montană depășește 2 miliarde de euro, iar statul nu deține aceste fonduri pentru demararea proiectului.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că nu a mai discutat cu premierul Victor Ponta de patru zile și că i-a transmis acestuia, prin intermediul miniștrilor PNL, că este necesară o reuniune USL pe subiectul proiectului Roșia Montană deoarece „sunt lucruri de clarificat”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți seară, la Realitatea TV, că a înțeles, „indirect”, că poziția PSD este, de fapt, de susținere a proiectului Roșia Montană, el precizând că acest lucru nu este o problemă, dar social-democrații ar trebui să își facă publică poziția.