Ponta: Nu cred că e sfârșitul lumii dacă procurorul general sau șeful CSM vor fi audiați în Parlament

Publicat: 09 06. 2013, 12:48
Actualizat: 25 03. 2019, 22:22

Premierul Ponta consideră că nu este „sfârșitul lumii” dacă procurorul general sau șeful CSM vor fi audiați în Parlament, în baza unor noi prevederi constituționale, asigurând în același timp că nu vor fi chemați la audieri procurorii de caz, iar comisiile parlamentare nu vor iniția anchete penale.

„E o discuție complicată: poate fi modelul american, în care în fața unei comisii de anchetă a Congresului se prezintă absolut toată lumea Ceea ce cred însă că trebuie precizat este că nu pot comisiile parlamentare să intre în domeniile justiției, adică nu pot face dosare. Eu nu cred că e sfârșitul lumii – și președintele țării răspunde în fața Parlamentului, la suspendare sau la înaltă trădare – poate să vină, nu procurorii de caz sau judecătorii, dar poate să vină procurorul general, să fie audiat, așa cum vine când discutăm de modificările la legile care privesc justiția, sau șeful CSM. Dar nu poate Parlamentul să se substituie puterii judecătorești, să facă efectiv anchete penale sau judecăți”, a spus Ponta la RTV.

Președintele Traian Băsescu a comentat vineri, răspunzând unor întrebări, amendamentul adoptat la noua Constituție care ar permite Parlamentului să cheme șefii parchetelor la audieri, el spunând: „Aici e jocul”.

Președintele a fost întrebat de jurnaliști ce părere are despre amendamentul care prevede obligativitatea persoanelor fizice de a se prezenta la audieri în Parlament dacă sunt chemate.

„Ce, se transformă Parlamentul în parchet?”, a replicat Traian Băsescu.

La remarca unui jurnalist că, potrivit aceluiași amendament, vor putea fi chemați la audieri în Parlament inclusiv procurorii, Traian Băsescu a replicat: „Păi aici e jocul”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, președintele Comisiei juridice a Senatului și membru al Comisiei pentru revizuirea Constituției, a susținut joi că unul dintre amendamentele adoptate în Comisia de revizuire a Constituției oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica și conducerii Parchetului.

Ulterior, Chiuariu a respins acuzațiile potrivit cărora articolul referitor la chemarea oricărei persoane în fața Parlamentului ar avea ca țintă procurorii.