Ponta: Opoziția acuză vânzări de terenuri din 2014 către arabi și chinezi; Constantin: Sunt confuzi
Proiectul care reglementează vânzarea terenurilor agricole va fi trimis Parlamentului, astfel încât noile reguli să poată fi aplicate din 2014, a declarat ministrul Agriculturii, premierul Ponta cerându-i să explice și opoziției, care acuză vânzări către arabi și cinezi, că aceștia nu sunt membri UE
„Comunicați adversarilor politici că cetățenii arabi și cetățenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene, că am văzut că vor să apere terenul României de chinezi și arabi. De la 1 ianuarie, cei care au dreptul, conform acordului semnat de România, să cumpere terenuri sunt cetățenii Uniunii Europene”, i-a spus Ponta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în ședința de miercuri a Guvernului.
Ministrul a răspuns că cei din opoziție sunt „ușor confuzi” și a apreciat că prin această lege se asigură „șansa” comunităților locale de a avea acces în primul rând la terenurile agricole.
Proiectul de lege care reglementează vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan de către persoane fizice și înființează Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare a fost inclus pe agenda ședinței de mierucuri a Guvernului.
Reprezentați ai PDL au declarat că România riscă să rămână fără terenuri agricole, deoarece străinii se pregătesc să cumpere tot terenul agricol din România în 2014, fiind vorba inclusiv de chinezi.
În urmă cu doi ani, Valeriu Tabără, atunci ministru PDL al Agriculturii, arăta că încurajează investițiile străine în agricultură, dar se va opune categoric unei modificări a legislației care să permite vânzarea terenurilor agricole către nerezidenți, indiferent cine sunt aceștia, „arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albaștri”.
Tratatul de aderare la Uniunea Europeană stabilește o perioadă de tranziție de șapte ani de la aderare, respectiv până în 2014, care permite României și Bulgariei să mențină restricțiile existente în privința achiziției de terenuri agricole și forestiere de către persoane fizice și juridice din alte țări din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European. Această restricție expiră anul viitor.
Astfel, piața funciară va fi liberalizată la 1 ianuarie 2014, dată de la care și cetățenii străini pot cumpăra teren agricol în România. În prezent, străinii care vor să achiziționeze pământ în România trebuie să înființeze o firmă persoană juridică română.
Conform datelor reprezentanților Ministerului Agriculturii, străinii dețin în prezent prin intermediul unor firme aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol în România.
Ministerul Agriculturii a inițiat un proiect de lege care stabilește că statul va elimina restricțiile impuse în prezent cetățenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie, inclusiv obligația de a avea experiență în agricultură, dar va păstra prevederea privind dreptul de preempțiune al cetățenilor români.
Guvernul renunțase recent la intenția de a limita la 100 de hectare suprafața de teren agricol pe care o poate deține o persoană fizică, cetățean român sau din alt stat UE, dar menținuse însă condițiile la cumpărare privind cunoștințele în domeniul agricol și perioada minimă de cinci ani de activitate în acest sector.
„Și aceste restricții au fost eliminate, menținându-se însă dreptul de preempțiune la achiziția terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendașilor, vecinilor persoane fizice și a tinerilor cu vârste de până la 40 de ani care au activități agricole în localitatea în care se află respectivul teren agricol”, au declarat agenției MEDIAFAX surse din Ministerul Agriculturii.
Totodată, Agenția Domeniilor Statului se transformă în Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
Conform proiectului, în momentul în care va primi o ofertă de la un cetățean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor și afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă prețul cerut pentru teren, numele și prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafața, categoria de folosință și documentele cadastrale.
Potrivit surselor citate, Ministerul Agriculturii intenționează să introducă o taxă fixă pe care să o plătească vânzătorul la primărie, pentru gestionarea actelor și demersurilor de către funcționarii statului.
Dacă în termen de 30 de zile nu cumpără nimeni, terenul poate fi vândut cetățeanului străin.