Ponta a participat la această rugăciune, oficiată de patriarh în paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului, după ce a văzut stadiul actual al construcției, se arată într-un comunicat al Patriarhiei transmis luni seară.
La sfârșitul rugăciunii de mulțumire, PF Daniel a exprimat recunoștință Guvernului României pentru ajutorul acordat la construirea Catedralei Mântuirii Neamului și i-a oferit lui Victor Ponta o icoană și Ordinul „Sfântul Apostol Andrei”, ocrotitorul României și al Catedralei Mântuirii Neamului.
De asemenea, patriarhul le-a oferit celor doi miniștri Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
În 28 aprilie, Victor Ponta s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalți lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat premierul fără a divulga subiectul discuției.
Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.
„Bineînțeles că am discutat despre Catedrală, nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este și în proiectul România 100. E un proiect pe care eu îl susțin și de altfel, în fiecare an am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioșii din țară. Dar nu de asta ne-am văzut, dar sigur că am vorbit și despre Catedrală, cum să nu vorbim, pentru că e un proiect inclus în ceea ce noi am lansat, Strategia România 100”, a spus Ponta, în seara aceleiași zile la România TV.
În martie, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro.
Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.
Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.
La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei, primării de sector, dar și alte autorități locale din țară au donat la rândul lor pentru construcție.
Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.