Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că cea mai mare cantitate de demagogie este în educație, deoarece „ticăloșia groaznică” legată de licențierea educatoarelor și învățătoarelor pe care PDL îi cere să o îndrepte a fost prevăzută chiar în Legea educației promovată de fostul ministru Funeriu.
„Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educație. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil, totuși record într-o țară în care demagogia se folosește, decât apelul disperat al doamnei Turcan și al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloșia groaznică, oribilitatea, de a cere educatoarelor și învățătoarelor să facă studii superioare. De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna și cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioșenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educației a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanți ai PDL îmi cer să îndrept ticăloșia făcută de Guvernul PDL și de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc”, a spus Ponta în ședința de guvern.
El i-a cerut ministrului Educației să explice public care sunt cauzele care au produs neînțelegere în rândul opiniei publice, inclusiv în ceea ce privește instituția de învățământ care va conține clasa pregătitoare, respectiv școala sau grădinița.
„Dumneavoastră, domnule ministru, însă trebuie să explicați lucrurile astea. Trebuie să explicați cum a fost cu clasa zero, marea reformă în educație, în care de fapt a mutat copiii pentru că n-aveau loc la grădiniță, i-a mutat la școală. Aia a fost toată marea reformă, că n-aveam loc pentru ei la grădinițe. Zisese o doamnă ministru că face vreo 200 de grădinițe, n-a făcut niciuna și, neavând loc la grădinițe, i-a mutat cu forța la școală ca să aibă loc”, a adăugat Ponta.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că „educatorii și învățătorii încadrați în sistemul național de învățământ au dreptul să își continue activitatea în funcțiile didactice din învățământul preșcolar, respectiv învățământul primar pe care le ocupau, cu condiția absolvirii studiilor universitare de licență, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 – 40 de ani de când sunt la catedră, și care ar trebui să iasă la pensie în câțiva ani, sunt vizați de această ordonanță.
Liderul PDL Cezar Preda i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze această ordonanță, afirmând că măsura umilește și aduce la disperare peste 40.000 de profesori.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat însă că, prin OUG 92/2012, Guvernul USL a acționat „pentru a le permite educatorilor și învățătorilor să rămână în sistem, lucru pus în pericol de Legea educației naționale nr. 1/2011 propusă și votată de PDL”.
Purtătorul de cuvânt al PSD declară că reprezentanții PDL trebuie „să lase deoparte ipocrizia” și „să își asume greșeala pentru Legea nr. 1/2011 – cea care a introdus obligativitatea studiilor universitare pentru educatori și învățători”.