Ponta: Problema României nu este reducerea fondurilor UE, ci absorbția, unde suntem pe ultimul loc

Publicat: 01 06. 2012, 17:14
Actualizat: 01 06. 2012, 17:14

România va primi din partea Uniunii Europene sume importante pentru politica agricolă comună, în perioada 2014-2020, dar problema autorităților de la București este lipsa de capacitate în a absorbi fonduri, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii de la București a liderilor europeni.

„Din primele propuneri și discuții în cadrul Comisiei Europene – evident nu sunt deloc finale aceste date și nu sunt finalizate decât prin decizia Consiliului European – România va primi pe politica agricolă comună o sumă chiar mai mare la plăți directe. În zona fondurilor de coeziune, exact aceasta este bătălia pe care cele 15 state o dau în perioada următoare, iar bătălia pentru care s-au adunat aici la București este de a păstra actualul nivel de finanțare al proiectelor de coeziunei”, a spus Ponta.

El a arătat că datele pe care i le-a prezentat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, relevă că România este pe ultimul loc în privința absorbției de fonduri comunitare, problemă care trebuie rezolvată la nivel administrativ.

„Problema României nu este reducerea fondurilor, în primul rând, ci lipsa noastră de capacitate de absorție a acestor fonduri. O spun fără niciun fel de bucurie, suntem pe ultimul loc, asta a fost situația pe care mi-a prezentat-o și astăzi președintele Barroso și sincer, întrebarea este: Vrem fonduri ? Dar putem să le cheltuim, putem să le absorbim ? Ori asta ține de o schimbare fundamentală în ceea ce privește capacitatea instituțională și administrativă a României, asta încercăm să implementăm pentru 2014”, a spus Ponta.

Premierii statelor UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii” au semnat, în cadrul reuniunii de la București, o Declarație comună în care insistă pentru menținerea unui „nivel corespunzător” al finanțării, în scopul creșterii economice și creării locurilor de muncă.

Liderii europeni au pregătit astfel un demers comun, în perspectiva discuțiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al UE.

La București s-au aflat reprezentanți la nivel înalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania, precum și președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

România este una dintre susținătoarele politicii de coeziune, care vizează menținerea politicilor prin care se alocă fonduri statelor mai puțin dezvoltate, pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al mediei UE.