Ponta pune în brațele PNL legea PSD care scapă 1.200 de primari de dosarele ANI : „Dacă e și domnul Iohannis între ei, înseamnă că e un lucru bun”

Ponta pune în brațele PNL legea PSD care scapă 1.200 de primari de dosarele ANI : Dacă e și domnul Iohannis între ei, înseamnă că e un lucru bun
Publicat: 25/06/2014, 12:15
Actualizat: 05/10/2015, 12:28

După ce Camera Deputaților, printr-un proiect de lege al PSD, i-a pus ieri la adăpost pe primarii și pe președinții de Consilii Județene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnați definitiv pentru conflict de interese, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord, astăzi, cu acest demers.

„Dacă e și domnul Iohannis între ei înseamnă că e un lucru bun”, a replicat ironic prim-ministrul, întrebat de jurnaliști, la Parlament, care este opinia sa legată de votul parlamentarilor, în majoritate de la PSD.

După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleșilor locali, chiar dacă Agenția Națională de Integritate a câștigat până acum procesele. Contactat de gândul, președintele ANI, Horia Georgescu, a susținut că Agenției nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament. „E o nouă zi de marți la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanțelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleșilor locali care sunt și membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate. Ca și în decembrie, când s-au votat două modificări ale Codului Penal care au scandalizat cancelariile occidentale, premierul Victor Ponta nu se afla în țară.

Planul PSD pentru a-i scăpa pe aleșii locali de sutele de procese pe care le au cu ANI pentru incompatibilitate (lista completă AICI, dar și de verificările în curs ale ANI estimate de aceștia la 1200 a fost votat de 147 de deputați PSD, 15 UDMR, 14 reprezentanți ai minorităților naționale, 13 PNL, 11 PC, 11 PPDD, 3 neafiliați și 1 PDL.

Astfel, din cei 73 de liberali, 60 s-au abținut, în timp ce 13 au votat favorabil (Daniel Chițoiu, Daniel Budurescu, Ion Cupă, Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Daniel Iane, Nicu Marcu, Alexandri Nicolae, Nichita Oros, Viorel Palașcă, Ion Pârgaru, Radu Stroe și Radu Zlati). Pentru a votat și un PDL-ist: Iulian Vladu. Din partea Puterii, s-au abținut doar Vasile Drăgușanu din partea PC și Niculinas Mocioi de la PPDD, în timp ce Cătălina Ștefănescu (PSD) nu a votat, deși a fost prezentă. Puteți verifica AICI cum a votat deputatul care vă reprezintă.

Proiectul a fost inițiat de 6 deputați PSD. Printre inițiatori se află Florin Iordache, cel care a coordonat în luna decembrie adoptarea, în secret în Comisia Juridică, a proiectelor de lege privind amnistia, grațierea și modificările la Codul Penal, dar și liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...