Ponta: Reinstalarea lui Blaga și Anastase cu puțin înainte de alegeri nu poate fi decât ceva de râs
Liderul PSD, Victor Ponta, susține că nu ia calcul reanalizarea, în urma deciziei de miercuri a CC, a hotărârii prin care Vasile Blaga a fost înlocuit la șefia Senatului și consideră că reinstalarea lui Blaga sau Anastase pe vechile poziții cu puțin înainte de alegeri nu poate fi decât „ceva de râs”
„Din punct de vedere politic, că își reia o lună funcția domnul Blaga sau doamna Anastase nu poate fi decât ceva de râs pentru cei de la PDL. Avem alegeri pe 9 decembrie și noul Parlament își va alege noii președinți, aparținând majorității, evident”, a spus Ponta la RTV.
Întrebat dacă din aceasta se înțelege că Crin Antonescu ar putea rămâne șef al Senatului și după alegeri, Ponta a afirmat că acest lucru este foarte posibil, deoarece acordul USL stabilește că PSD are candidatul pentru șefia Camerei Deputaților, iar Alianța de Centru-Dreapta propune candidatul pentru conducerea Senatului.
El a adăugat că tot Curtea Constituțională, în vara acestui an, a stabilit că hotărârile Parlamentului care afectează drepturile fundamentale sunt supuse controlului de constituționalitate, în timp ce actele cu caracter intern, legate de numiri, nu se atacă la Curte.
„În aceste condiții, entuziasmul celor de la PDL…”, a spus Ponta.
Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuțiilor Curții Constituționale (CC) a fost declarată, miercuri, neconstituțională.
În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcționarea Curții Constituționale (CC) în varianta Camerei Deputaților.
Ordonanței de Urgență a Guvernului 38/2012 a modificat competența Curții Constituționale, în sensul că nu se mai poate pronunța pe deciziile Parlamentului.
Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de 67 de deputați aparținând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal și constată că soluția legislativă care exclude de la controlul de constituționalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori și principii constituționale este neconstituțională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
„Articol unic. – Alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.807 din 3 decembrie 2010, se modifică și va avea următorul cuprins: «(1) Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre președinții celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau cel puțin 25 de senatori»”, a fost prevederea contestată de PDL pe care CC a admis-o.
Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, vineri, la Curtea Constituțională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la șefia Senatului, a declarat, pentru „Gândul”, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
Democrat-liberalii au contestat hotărârea, de la începutul lui iulie, de înlocuire a lui Blaga, la CC, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condițiile în care guvernul luase prin ordonanță de urgență competența de control a magistraților constituționali în privința hotărârilor Parlamentului, notează „Gândul”.
Dacă în cazul lui Vasile Blaga PDL cere din nou ajutorul CC, în ceea ce o privește pe Roberta Anastase, înlocuită de la conducerea Camerei Deputaților, lucrurile nu stau la fel.
Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat, pentru „Gândul”, că nu s-a făcut o nouă sesizare la Curtea Constituțională.
În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcția de președinte al Senatului, în această poziție fiind ales președintele PNL Crin Antonescu.