Prima pagină » Știri politice » Ponta: Relațiile dintre Guvern-CE și Parlamentul României-PE au reintrat pe un făgaș normal

Ponta: Relațiile dintre Guvern-CE și Parlamentul României-PE au reintrat pe un făgaș normal

Ponta: Relațiile dintre Guvern-CE și Parlamentul României-PE au reintrat pe un făgaș normal
Relațiile Guvern-Comisia Europeană și Parlamentul României-Parlamentul European au reintrat pe un făgaș normal și pozițiile s-au echilibrat foarte mult, iar mesajul că românii care au votat la referendum nu pot fi ignorați a fost receptat, reproșurile rămânând în urmă, afirmă premierul Victor Ponta.

Relațiile Guvern-Comisia Europeană și Parlamentul României-Parlamentul European au reintrat pe un făgaș normal și pozițiile s-au echilibrat foarte mult, iar mesajul că românii care au votat la referendum nu pot fi ignorați a fost receptat, reproșurile rămânând în urmă, afirmă premierul Victor Ponta.

Premierul s-a aflat, luni, într-o vizită oficială la Bruxelles, pentru întâlniri cu președintele Comisiei Europene și cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.

Vizita premierului Victor Ponta la Bruxelles a avut loc după ce și președintele Traian Băsescu s-a aflat, vineri, la Bruxelles.

Într-o conferință de presă susținută marți, premierul Ponta a precizat că a reconfirmat președintelui CE că, din punct de vedere al Guvernului, criza politică a fost încheiată odată cu decizia Curții Constituționale emisă după referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu și că a transmis la Bruxelles mesajul că majoritatea românilor care s-au prezenmtat la referendum nu poate fi ignorată, chiar dacă judecătorii Curții Constituționale au consemnat neîndeplinirea cvorumului.

„Am văzut în tonul și în atitudinea președintelui Comisiei Europene și a reprezentanților oficialilor europeni că o mare parte din neînțelegeri și reproșuri reciproce au rămas în urmă”, a spus Ponta.

În privința procedurii de selecție pentru funcțiile de procuror general și șef al Direcției Naționale Anticorupție, anunțată luni de Ministerul Justiției, Ponta a susținut că a primit confirmarea că aceasta este exact în sensul celor discutate în vara acestui an cu președintele CE.

El a precizat că, în luna octombrie, la Bratislava, va participa la o nouă reuniune a prim-miniștrilor din țările care beneficiază de fonduri structurale și de coeziune, reuniune la care va încerca să ajungă și președintele Comisiei Europene.

Ponta a precizat totodată că în ședința de miercuri a Guvernului ar urma să fie stabilit un grup de lucru care să identifice prioritățile României în perspectiva elaborării bugetului pentru 2014-2020 la nivelul Uniunii Europene.

Luni seara, după întâlnirea cu președintele CE, premierul a declarat că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a președintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în același timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE.

La rândul său, președintele CE a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnire, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general și a șefului DNA să fie derulată „corect și transparent”.

De asemenea, Barroso i-a spus că „Guvernul atât înainte, cât și după alegeri, ar trebui să evite să instaleze miniștri împotriva cărora există decizii clare privind integritatea”.

Totodată, comunicatul subliniază faptul că lui Ponta i-au fost transmise de către Barroso aceleași îngrijorări care au fost exprimate și săptămâna trecută în întâlnirea cu președintele Traian Băsescu privind „necesitatea ca România să îndepărteze toate dubiile privind angajamentul său în privința respectării statului de drept, independenței justiției și deciziilor constituționale”.

În comunicatul CE se mai arată că va fi adoptat până la sfârșitul acestui an un nou raport în cadrul MCV, prin care să se stabilească dacă toate îngrijorările care au fost exprimate au fost rezolvate, iar echilibrele democratice au fost reinstaurate.

Autor
Autor

Citește și