Prima pagină » Știri politice » Ponta renunță la trecerea STS la Guvern. Șeful serviciului va fi numit de Parlament

Ponta renunță la trecerea STS la Guvern. Șeful serviciului va fi numit de Parlament

Ponta renunță la trecerea STS la Guvern. Șeful serviciului va fi numit de Parlament
La cerererea lui Varujan Pambuccian, premierul Victor Ponta acceptă ca STS să rămână sub control parlamentar, dar schimbă modul în care i se va numi conducerea.

La două săptămâni după anunțul că, la inițiativa parlamentarilor PSD cărora li s-a pus în mână un proiect de lege elaborat la Guvern, Serviciul de Telecomunicații Speciale va fi transferat din coordonarea CSAT în cea a MAI, premierul Victor Ponta bate în retragere. După o întâlnire cu grupul parlamentar al reprezentanților minorităților naționale – de care depinde majoritatea USD, în eventualitatea separării PSD de PNL -, prim-ministrul a anunțat că a convenit cu liderii UNPR și PC să susțină o idee venită din partea lui Varujan Pambuccian: „Serviciul 1112 să treacă la Ministerul Internelor și STS să fie sub control parlamentar. (…) La fel ca SRI, SIE, sub control parlamentar. E modul de organizare care să asigure cât mai multă imparțialitate și transparență”, s-a repliat Ponta.

În această variantă, STS rămâne practic sub control parlamentar, la fel ca și până acum. Ce se schimbă este numirea șefului acestui serviciu.

Pambuccian: „E normal ca și Puterea și Opoziția să aibă un control”

Deși controlul parlamentar al STS a fost prezentat de Ponta și Pambuccian ca o idee nouă, Serviciul se află în această situație și în coordonarea CSAT din 1996, de la înființare. Potrivit legii de organizarea și funcționare a STS, „activitatea STS este controlată de Parlamentul României prin comisiile pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională”.

O schimbare importantă va apărea însă în procedura de numire a directorului serviciului. Dacă în prezent, șeful STS este numit de președinte, după adoptarea noului proiect de lege această decizie se va muta în plenul Parlamentului.  „Ar fi o consecință”, a admis liderul deputaților reprezentanți ai minorităților, Varujan Pambuccian.

În opinia sa,  „e o chestiune de logică, nu o chestiune politică”. „Rolul STS este să secretizeze convorbirile între toate instituțiile statului. E normal ca și Puterea și Opoziția să aibă un control ca să nu existe niciun fel de suspiciuni. 112 e firesc să fie la Ministerul de Interne”, a justificat Pambuccian amendarea proiectului PSD.

Dacă modelul controlului SIE și al SRI ar fi urmat întocmai, ar urma totodată să se creeze o nouă comisie parlamentară pentru controlul STS.

Ponta: „Cu PNL? Când să discut?”

Ideea a fost imediat asumată de Ponta, în numele USD. „Din punct de vedere al USD, cred că-i o idee foarte bună. Nu la Guvern, nu la Președinție – pace! – la Parlament”, a încurajat premieruol modificarea criticată în urmă cu două săptămâni de Președinție inclusiv cu argumentul că aliații din NATO ar fi trebuit consultați anterior pentru ca transferul STS la Guvern să fie posibil.

Liberalii au fost însă, cel puțin deocamdată, scoși din schema de luare a deciziilor. „Cu PNL? Când să le discut? Abia au enunțat-o oamenii ăștia”, s-a justificat Ponta.

Recent, Crin Antonescu avansa pe cont propriu scenariul ca STS să rămână „și la CSAT”. „Locul STS-ului, mai degrabă la CSAT sau oricum sub o formă sau alta și la CSAT. Locul 112, la Guvern. (…) Voi dori să ascult și părerea celui care va fi ministru de Interne”, spunea liderul PNL, anunțând că dorește să îi ceară și părerea „viitorului ministru al Internelor”, cu aluzie la Klaus Iohannis.

 

Autor