Prima pagină » Știri politice » Ponta revine asupra declarației despre Băsescu și Securitate: „Nu a fost ofițer, a fost doar informator”

Ponta revine asupra declarației despre Băsescu și Securitate: „Nu a fost ofițer, a fost doar informator”

Ponta revine asupra declarației despre Băsescu și Securitate:
Premierul Victor Ponta a revenit asupra declarațiilor privind relația dintre președintele Traian Băsescu și fosta Securitate, susținând că acesta nu a fost ofițer, ci "doar informator" și că informația inițială se baza pe o discuție a sa cu un fost ofițer care i-a spus că ar fi fost coleg cu Băsescu

 Premierul Victor Ponta a revenit asupra declarațiilor privind relația dintre președintele Traian Băsescu și fosta Securitate, susținând că acesta nu a fost ofițer, ci „doar informator” și că informația inițială se baza pe o discuție a sa cu un fost ofițer care i-a spus că ar fi fost coleg cu Băsescu.

„Nu a fost ofițer, a fost informator doar. Eu am făcut afirmația pe baza a ceea ce am discutat cu un fost ofițer care mi-a zis că a fost coleg cu domnul Băsescu. Poate că nu a fost așa”, a spus Ponta la RTV.

Premierul Victor Ponta, lider USL, a susținut, luni, că din informațiile pe care le deține președintele Traian Băsescu nu a fost colaborator al Securității, ci chiar ofițer la Contrainformații.

„Nu a fost colaborator, am înțeles că a fost chiar ofițer la Contrainformații, întâi la Marină și după aceea a trecut la DIE”, a spus Ponta, luni seară, la Realitatea TV.

El a susținut această afirmație într-o discuție cu mai mulți jurnaliști, care au remarcat că premierul trebuie să evolueze între doi securiști, dintre care unul este „Felix” și celălalt este „fostul colaborator al Securității, Traian Băsescu”.

Miercuri seara, președintele Traian Băsescu a declarat că vrea să îi dea o replică premierului Victor Ponta spunând că nu este ofițer de contrainformații, sau sub acoperire al fostei Securități, ori al SRI sau SIE.

„Zilele trecute era frământat de faptul că aș fi putut face poliție politică sau, mai grav, că aș fi fost ofițer de confrainformații”, a spus Băsescu despre Ponta.

El a prezentat Avizul 521, din 27 septembrie 2004, eliberat de CNSAS, care stabilea că nu a făcut politițe politică.
„Am avut și un proces cu domnul Mugur Ciuvică, pe care l-a pierdut exact pe asemenea afirmații. Nici acum nu mi-a plătit jumătatea de milion pe care a trebuit să mi-o plătească ca și daune morale.

Mai grav mi se pare un prim-ministru care spune despre șeful statului că a fost ofițer de contrainformații”, a spus Băsescu.

Președintele a spus că nu a fost ofițer de contrainformații.
„Vă declar public și fără niciun fel de reținere și pe proprie răspundere că nu am fost nici ofițer de contrainformații, nici ofițer de Securitate acoperit, nici ofițer SIE acoperit, nici ofițer SRI acoperit, deci n-am avut nicio astfel de calitate. Dacă aș fi avut-o, să știți că nu m-ar fi împiedicat să exercit funcția de președinte. Dar ar fi trebuit să o fac publică această calitate, fie ea și de ofițer SIE sau de ofițer SRI, acoperit sau mai puțin acoperit, dintr-un motiv simplu: era o obligație morală și, în același timp, un om care a trecut prin calitatea de ofițer într-un astfel de serviciu, fie că este el de dinainte de Revoluție sau de după Revoluție, poate rămâne un om cu dublă comandă. Or, în politică, atunci când ai fost ofițer acoperit al unui serviciu de informații, repet, dinainte de Revoluție sau de după Revoluție, nu ai decât o soluție: să faci public acest lucru. Altfel, poți fi supus oricărei interpretări, oricărui șantaj și nu poți fi considerat un politician care își exercită liber funcția. Vreau să știți că la această afirmație a lui Ponta răspund fără reținere: nu am avut niciodată calitate de ofițer acoperit, sunt ofițer în rezervă, căpitan comandor de marină, dar nu am nicio legătură, nu am avut cu serviciile de informații”, a spus Băsescu.

Totodată, întrebat dacă îl va da în judecată pe Victor Ponta pentru afirmația sa, președintele a evitat să dea un răspuns clar. „Îi fac altceva”, a spus el, râzând zgomotos, fără a preciza ce anume.

El a mai argumentat că, având în vedere dimensiunea funcției de președinte, chiar dacă nu ar fi fost ilegal să fi avut apartenența la un serviciu de informații, lucrul ar fi fost „extrem de grav”, de unde și obligația de a anunța public acest lucru.

Autor