Ponta rupe pactul de coabitare cu Băsescu printr-o scrisoare
Premierul Victor Ponta a anunțat că va trimite o scrisoare președintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare, iar Guvernul a confirmat transmiterea acestei scrisori , ca urmare a declarațiilor făcute marți de șeful statului.
„Ținând cont de declarațiile pe care le-ați făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituțională nu mai produce efectele politice și instituționale pentru care a fost întocmit. În urma afirmațiilor pe care le-ați făcut public în ziua de marți, devine clar pentru toți românii, dar și pentru partenerii noștri că ați semnat acest document cu rea-credință, fără a vă asuma în realitate principiile sale.
Prin urmare, vă aduc la cunoștință pe această cale faptul că, în actualele condiții, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituțională semnat în decembrie 2012″, se arată în scrisoarea trimisă de premier președintelui Băsescu.
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la B1 TV, că Victor Ponta este un politician „mai slab” decât el și că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, arătând că, dacă difuzează toate înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni, se va vedea că Ponta este „o slugă”.
„Slavă Domnului, de lipsa de experiență a domnului Ponta care a semnat celebrul pact”, a spus Băsescu, la B1 TV.
Întrebat dacă, în acest sens, „l-a păcălit” pe Ponta, Băsescu a răspuns: „Da”.
„A fost un politician mai slab decât mine, am fost negociator mai bun decât el și ați văzut cum e în fața mea la…da? Și l-aș ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieși mai prost. L-am văzut, la o emisiune la Antena 3, că Ponta cere să se dea toate înregistrările de la consultări. Să nu mai spună încă o dată, pentru că s-ar putea să le dau, la cererea lui. Pentru că o să vedeți o slugă. Vi-l imaginați pe Ponta să spună: sunt fericit, domnule președinte, când discutam cu acordul cu Fondul, da, e foarte bine domnule președinte, sunt de acord, domnule președinte? Vi-l imaginați? Ăsta este viitorul președinte, cel care crede că poate fi președinte”, a mai spus Băsescu.
Intitulat „Acord de colaborare instituțională între președintele României și primul-ministru al Guvernului”, pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât și în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile paarlamentare și înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.
Documentul, păstrat secret o perioadă, a fost semnat de Traian Băsescu și Victor Ponta, la acel moment fiind prezenți și Crin Antonescu și Liviu Dragnea. Documentul era destinat „păstrării stabilității țării și asigurării unui climat funcțional, bunei guvernări” și asigurării încrederii piețelor internaționale, prin „armonizarea pozițiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuțiilor constituționale ale președintelui și Guvernului”.
Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluționarea diferendelor și la consultarea ex-ante în privința mandatelor care vizează politicile europene, dar și la independența justiției, Ponta și Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independența Justiției nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părților să manifeste „respect pentru valorile constituționale și pentru instituțiile fundamentale ale statului, începând cu Justiția, care nu trebuie să fie atacate și, astfel, delegitimate”.
Potrivit Acordului, părțile se mai angajau să se abțină de la atacuri la adresa instituțiilor statului de drept, documentul stabilind chiar și un „cod de conduită”, potrivit căruia părțile urmau să „îmbrățișeze reguli mininale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcția partenerului și adresarea la plural”.
Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, președintele Traian Băsescu a înmânat documentul liderilor europeni, printre care președintele CE, Jose Manuel Barroso, președintele PE, Martin Schulz, și președintele Franței, Francois Hollande. Președintele le-a dat acestora acordul tradus în limba enleză, la poza de familie. El nu a vrut să dezvăluie imediat în mod public despre ce este vorba, spunând doar că este un „document în interesul României”, fără a preciza însă și conține acesta.
Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o „întâlnire informală” între șeful statului și premier, la care „nu a semnat nimeni în numele USL ceva”. La rândul său, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, că documentul a fost semnat și de el, în calitate de prim-ministru, și viza „colaborarea instituțională Președinție-Guvern”, cu asigurări de respectare a Constituției. „Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituțională”, a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost făcut public atât de președinte, cât și de premier.
Într-o intervenție telefonică la Digi24, Crin Antonescu a declarat, referindu-se la scrisoarea lui Ponta pentru șeful statului cu privire la ruperea pactului de coabitare că „lupta celor doi nu este credibilă”.
Antonescu: Încă o pseudo-vitejie a lui Ponta în pseudo-războiul cu Băsescu
Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a mai spus că denunțarea de către premierul Ponta a pactului de coabitare cu președintele Băsescu nu are „niciun fel de relevanță”, este „un pseudo-gest politic” și „nu are sens pentru Victor Ponta decât în perspectiva campaniei electorale”.
„Ce înseamnă că denunță pactul? Există vreun efect concret, există vreo urmare denunțării acestui pact? Nu există. Pactul a fost superfluu de la început, erau suficiente Constituția României și legile în vigoare pentru a reglementa raporturile între instituții, inclusiv între Președinție și Guvern sau prim-ministru și, exact așa cum au trăit cu un pact ale cărui frumoase propoziții nu l-au respectat nicio zi nici unul nici altul, vor trăi și de acum încolo. Nu are niciun fel de relevanță, este un pseudo-gest politic și nu are sens pentru domnul Ponta decât în perspectiva campaniei electorale, unde principala sa temă este lupta sa împotriva lui Traian Băsescu, care, oricum, pleacă peste două luni, indiferent ce s-ar întâmpla”, a spus Antonescu, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Crin Antonescu a ținut să amintească fapul că s-a opus „categoric” semnării acestui pact și că a avut același punct de vedere și în discuția la care s-a semnat documentul.
El a mai spus că denunțarea pactului „este un gest pur de campanie electorală, încă o pseudo-vitejie a domnului Ponta în acest pseudo-război cu domnul Băsescu”.
„Eu vreau să spun încă o dată și să-i spun chiar domnului Ponta încă o dată că nu în baza acelui pact a devenit prim-ministru, ci în baza votului cetățenilor români și a unei majorități parlamentare copleșitoare, dacă nu a înțeles-o până azi înseamnă că nu are de ce să denunțe pactul, poate să mai facă încă unul și, 2, să spun că toată această istorie cu denunțarea pactului este un noneveniment, pentru că, ce înseamnă? Păi, dacă în baza acelui pact, zice domnul Ponta, l-a desemnat Băsescu premier, dacă denunță pactul atunci să demisioneze din funcția de premier, ceea ce presupun că nu se întâmplă”, a adăugat el.