Premierul Victor Ponta i-a cerut astăzi ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici să încheie până săptămâna viitoare demersurile pentru semnarea Acordului de parteneriat cu CE în baza căruia se vor aloca pe domenii banii europeni destinați României până în 2020, având în vedere că actuala Comisie va rămâne în funcție cel puțin până în octombrie.
„Nu va fi simplu să avem o nouă Comisie Europeană. Noi, social-democrații, am acceptat faptul că avem mai puține mandate și, atunci, popularii pot să-l desemneze pe Juncker ca președinte al Comisiei cu sprijinul nostru, dar se pare că nu are tot sprijinul popularilor ca să fie președinte de Comisie. Deci, probabil va fi un proces de mai lungă durată”, a spus Ponta la începutul ședinței de Guvern.
Schimbarea de poziție a premierului, dintr-un susținător al socialistului Martin Schulz într-unul al popularului Jean-Claude Juncker, a fost anunțată oficial de masa Guvernului la o zi după întoarcerea lui Ponta de la Summitul PES care a avut loc la Bruxelles. Înainte de a pleca la rândul său la Bruxelles, la Summitul PPE și la Consiliul European, președintele Traian Băsescu a anunțat ieri că poziția oficială a României este aceea de a-l susține pe Juncker, în ciuda opțiunilor publice diferite ale premierului Ponta.
La ieșirea de la Summitul PES de la Bruxelles, Victor Ponta a spus că social-democrații europeni recunosc rezultatul votului și faptul că PPE are un scor mai mare, acceptând că „este firesc” ca popularii să aibă postul de șef al Comisiei Europene. „Dar să fie domnul Juncker, să nu pună pe altcineva, că altfel păcălim alegătorii și nu ne mai crede nimeni în 2019”, a comentat Ponta.
El a menționat că social-democrații europeni vor fi de acord ca Juncker să formeze viitoarea Comisie Europeană. El a precizat că dacă popularii doresc sprijinul PES, atunci trebuie să aibă loc o negociere pentru includerea unor puncte din programul socialiștilor în proiectele viitoarei Comisii.
Decizia de a-l susține pe Juncker în detrimentul lui Schulz a fost anunțată în cursul zilei de ieri de președintele în exercițiu al grupului socialist, austriacul Hannes Swoboda. „Conferința președinților s-a reunit marți și a cerut Consiliului (liderilor UE) să-i dea lui Jean-Claude Juncker – candidatul Partidului Popular European (PPE), cel mai important dintre grupurile politice din cadrul PE – un mandat clar pentru ca să angajeze negocieri cu alte grupuri politice”, a precizat Swoboda.
Juncker urmează să obțină acordul liderilor europeni, în urma unei decizii în acest sens adoptate cu o majoritate calificată, pentru a angaja aceste negocieri.