Ponta s-a răzgândit: nu mai renunță la titlul de doctor. „Păi dacă nu mai îmi dă voie legea?”
This browser does not support the video element.
Premierul Victor Ponta a renunțat, prin votul său în calitate de deputat, la prevederea care îi permitea să renunțe la titlul de doctor, introdusă într-o ordonanță de urgență, dată în decembrie 2014. Întrebat cum a votat, Ponta a invocat „unanimitatea” și „înțelepciunea” Parlamentului.
„Eu am votat în sensul în care, în înțelepciunea sa, Parlamentul, în unanimitate, și în comisie și în Parlament, a votat”, a răspuns premierul.
Întrebat de gândul dacă își mai dorește să renunțe la titlul de doctor, în noile circumstanțe, Victor Ponta a spus că acum nu-i mai permite legea, pe care, de altfel, tot el a votat-o.
„Păi dacă nu mai îmi dă voie legea? Aceiași propagandiști, după ce m-au certat timp de doi ani și jumătate că nu renunț la teza de doctorat, dup-aia m-au certat două luni și jumătate că de ce renunț. Așa că mai bine Parlamentul a decis mai înțelept decât propagandiștii”, a răspuns el.
În plus, înaintea votului, la banca în care stătea Victor Ponta, a venit deputatul Cristian Rizea. Liderul grupului PSD, Marian Neacșu, i-a făcut semn acestuia să se îndepărteze, anunțându-l pe premier că urmează la vot ordonanța 94/2014. La momentul votului, Victor Ponta a făcut un gest ostentativ.
Întrebat de gestul pe care l-a făcut, premierul a spus: „nu știu la ce vă referiți”.
Vezi, în clipul de mai jos, gestul făcut de premierul Victor Ponta.
Ordonanța”Dottore”, cea prin care se permitea deținătorilor de titluri științifice să renunțe la ele doar printr-o solicitare la Ministerul Educației, a fost adoptată de deputați, însă fără prevederea controversată care îi dădea dreptul lui Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor. Astfel, premierul rămâne cu titlul de doctor. O decizie finală va fi luată însă de Senat.
Concret, deputații au abrogat articolul referitor la renunțarea la titluri științifice, după ce comisia de învățământ a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.
„Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului științific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunțare la titlu, precum și cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abrogă13 constatator al titlului științific se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice”, este articolul 168, alineatul 7, din ordonanța 94/2014, abrogat acum de deputați.