Scopul strategic al crizei politice de anul trecut a fost atins „indiferent de greșeli tactice”, deoarece instituțiile și societatea nu se mai raportează la o singură persoană, iar bolile tranziției de la o societate totalitară la una democratică nu se vor mai manifesta, consideră premierul Ponta.
Prezent la lansarea unei cărți intitulate „Statul sunt eu”, care relatează suspendarea președintelui Traian Băsescu, premierul a susținut că, într-o democrație, schimbarea unui președinte sau a unui prim-ministru sunt lucruri „absolut normale” și nu reprezintă un eveniment extraordinar, ca și existența dezacordului între putere și opoziție, adăugând că își dorește în același timp să existe cât mai puține situații de arbitraj.
„Pentru mine, după 2012, mult timp, cel puțin cât am eu în vedere să fac politică, nu va mai exista în România o personalizare de genul «statul sunt eu». Evident că, după ’89, politica a fost mult timp împărțită între cei care sunt cu Ion Iliescu și cei care sunt contra lui Ion Iliescu, s-a considerat că pierderea alegerilor de către Adrian Năstase este un eveniment cu totul și cu totul extraordinar, câștigarea alegerilor a doua oară de către Traian Băsescu, suspendarea, schimbarea din funcție a președintelui….eu cred că, după 2012, toate bolile tranziției de la o societate totalitară la o societate democratică și-au epuizat formele de manifestare și, după 2012, nu vom avea în perioada previzibilă de timp o altă situație în care statul să se personalizeze într-un președinte, într-un prim-ministru, într-o persoană politică”, a spus Ponta.
Ponta consideră că anul trecut nu a existat o lovitură de stat, ci o criză politică ce a condus la suspendarea președintelui din cauza unor motive mai vechi și profunde.
Zâmbind, Ponta a amintit că, de Paște, a existat o „coabitare” la Neptun, unde el s-a aflat în același moment cu președintele Traian Băsescu, dar a precizat că nu a trecut „granița”, deoarece nu dorea să tulbure mass-media cu știri gen breaking news.